Skolor i Spanien – Vad du som flyttar med familjen bör veta

MiMove on 2022-03-09

Planerar du att flytta med familjen till Spanien och vill skaffa dig bättre koll på skolorna där? De yngsta i familjen behöver en smidig övergång till en skola där de snabbt kan trivas. Det är mycket att tänka på och många frågor kommer upp. Därför har vi samlat information om några svenska skolor i Spanien samt andra utbildnings-alternativ.

Dags för lektion! Svenska Skolan – El Colegio Sueco

Här hittar du en lista med Svenska Skolor i de följande städer:

  • Fuengirola 
  • Marbella 
  • Orihuela (Utanför Torrevieja) 
  • Palma de Mallorca 
  • Teneriffa 
  • Gran Canaria  
  • Madrid 

Endast i Fuengirola och Madrid kan du hitta samtliga skoltyper för förskola, grundskola och gymnasieskola. 

Svenska Skolan (El Colegio Sueco) i Fuengirola

Vi börjar med att berätta lite om Svenska Skolan (El Colegio Sueco) i Fuengirola  som startade 1969 och är en av de äldsta svenska institutionerna på Costa del Sol. Den är även den största svenska utlandsskolan med 304 elever (läsåret 2021/2022).

För Svenska skolan i Fuengirola är ett av de viktigaste målen att närma spanska och svenska kulturer till varandra, och ge en sann bild av båda kulturer för att därigenom undanröja fördomar. 

Kulturen måste vara en del av undervisningen. Läraren måste behärska de kulturyttringar elever möter i texter och vardag och kunna ge så mycket information som möjligt för att undvika missförstånd. 

Kulturkurserna är en unik möjlighet för elever att lära sig spanska och samtidigt få öva språket i autentiska situationer.

 

Här kan du bo på ett rimligt avstånd till både Málaga och Benalmádena som ligger bara 25 km, respektive 15 km från skolan.


Letar du bostad i Málaga eller i Benalmádena?

Vi har ett stor utbud av bostäder som kan passa dig!


Svenska Skolan Marbella

Svenska Skolan i Marbella är en skola för svensktalande barn. Skolan driver förskolan från 3 år och ligger i ett vackert naturområde i Marbella nära Puerto Banús. Skolan har även en trädgård med pool, konstgräs fotbollsplan samt tillgång till stora lekområden med klätterträd och sandlåda. Och den är så nära stranden att man kan bara gå dit!

Skolan är perfekt för de som vill bo i Marbella och vill at barnen ska föjla svensk läroplan. Svenska skolan i Marbella startades i september 2003 med 15 elever och i dagsläget kan man hitta mer en 190 elever på skolan.


Vill du bo i “fancy” och charmiga Marbella?

Ta en titt på vår stor utbud av bostäder!


 

Skandinaviska Skolan Costa Blanca

Den Skandinaviska Skolan på Costa Blanca ligger i Orihuela, utanför Torrevieja. Skolan startades år 2000 och ligger i ett lugnt och trevligt bostadsområde med ca 15 minuters promenadavstånd till några av de många fina stränder som finns på Costa Blanca. Skolan erbjuder reguljär undervisning för svenska, finska och norska för elever från och med förskoleklass till och med årskurs 6.

“Skandinaviska Skolan är en liten, trivsam skola med individualiserad undervisning, hög lärartäthet, harmonisk atmosfär och med en utpräglad hälsoprofil

Barn inspireras till att vara kreativa och kritiska tänkare av ett mycket engagerat lärarteam som erbjuder en vårdande och stödjande miljö. Många av lektionerna hålls ute i naturen, då barnen bland annat lär sig att sköta skolträdgården och utövar idrott.

Bor du i Torrevieja så  när du här skolan bara 8 km bort från staden.

En dag ut i naturen!

Är Torrevieja din dröm?

“We got you” – Upptäck våra bostäder i Torrevieja och andra små städer omkring!


Svenska Skolan Teneriffa – Kanarieöarna

Den Svenska skolan i Teneriffa startades i september 2002 och ligger i Los Cristianos, ett lugnt och bilfritt område alldeles invid havet. De fina stranden användes ofta i verksamheten både för lek idrott och som ett härligt uteklassrum. 

Svenska skolan på Teneriffa är en familjär skola där alla känner varandra. Med små grupper och hög lärartäthet blir alla elever ständigt sedda och får stort stöd i sin utveckling.

Teneriffa är en fantastisk ö med mycket att upptäcka och ta del av. De ser ett stort värde i att alla elever får ta del av detta under sin tid här, något som de integrerar i mesta möjliga mån under elevens tid i skolan.


Letar du efter en bostad på en ö där sommaren tar aldrig slut?

Ta en titt på våra bostäder i Teneriffa!


Andra alternativ

Geografilektion på British School of Málaga

 

British School of Málaga grundades år 2000 och ingår i utbildningsgruppen International Schools Partnership. Det är ett öppet, välkomnande och familjevänligt skolsamhälle. Skolan har runt 700 elever och ligger i ett lugnt bostadsområde i Málaga, 15 minuter från stadens centrum och stranden. Samma läsårsuppdelning i tre perioder som på AIS gäller även här.

Om man planerar att flytta till Spanien med familjen bör barnens skolbyte (eller start) inte vara ett hinder. Utbudet är stort och man kan oftast hitta något som passar eller till och med är skräddarsytt för eleven. Tack vare att många delar på Spaniens sydkust är väldigt internationella, gör det enklare för barn att integrera sig. Särskilt om de redan talar engelska.

När man kan börja och vilka kurser eller poäng som kan transfereras till den nya skolan är oftast individuellt då det beror på ens tidigare skola och betyg. Hör gärna med respektive skola om vad som gäller hos dem.

Svenska Skolornas kontaktuppgifter:

Svenska Skolan i Fuengirola

Svenska Skolan i Marbella

Svenska Skolan i Orihuela (Utanför Torrevieja)

Svenska Skolan i Palma de Mallorca

Svenska Skolan i Teneriffa

Svenska Skolan i Gran Canaria

Svenska Skolan i Madrid

 

Följ MiMove på sociala medier:

Facebook

Instagram

Youtube

LinkedIn