3 juliga sötasaker i Spanien | Julupplagan

MiMove on 2022-12-20

Jul i Spanien handlar om att äta utsökt mat, träffa vänner och familj och ha det trevligt tillsammans.

Men vad äter spanjorerna under julen?

Låt oss upptäcka tre traditionella sötsaker att äta under denna magiska tid på året!

Spanien är mycket varierande från norr till söder och från väst till öst. Förmodligen är det samma med mat. Beroende på vilken del av Spanien du ¨befinner dig i, kommer maten du hittar på julbordet att vara unik för den regionen.

Det finns dock några typiska produkter du kan hitta i hela Spanien.

-Traditionell söt mat-

De med sötsuger kommer att kunna hitta en massa olika godsaker i Spanien. Varje region har sina egna sorter, så vi rekommenderar att du provar så många som möjligt när du är i Spanien.

1. Turrón

Den kanske mest kända sötsaken i Spanien under julen är Turrón.

Turrón är en typ av nougat gjord på mandel och honung. Det finns två huvudtyper av turrón: “turrón blando”, som är en mjuk, seg version gjord på äggvita och mandel, och “turrón duro”, som är en hårdare, krispigare version gjord på mandel och honung. Båda typerna av turrón görs vanligtvis genom att blanda ingredienserna och sedan pressa dem i en form för att stelna. Turrón serveras ofta som efterrätt eller sött mellanmål och kan avnjutas för sig eller användas som topping till andra desserter.

Turrón tillverkas traditionellt i Spanien, särskilt i regionen Alicante, på Costa Blanca. Den har en lång historia i landet och anses vara en klassisk spansk godbit. De senaste åren har turrón blivit populär även i andra delar av världen och den tillverkas nu i en rad länder. Den stora majoriteten av turrón tillverkas dock fortfarande i Spanien, och många spanska turrónproducenter har tillverkat godbiten i många decennier. I Spanien tillverkas turrón vanligtvis av små, familjeägda företag, och många av dessa företag använder traditionella metoder och recept som har gått i arv genom generationerna.

2. Mantecados 

Spanskt konfektyr har ett brett utbud av produkter som är högt ansedda under julen, och en av de mest kända är mantecados.

Dessa typiska spanska sötsaker är gjorda av ister, smör, socker och mandel och är en stapelvara på borden i många spanska hem under julen. Mantecados har sitt ursprung i Andalusien, även om det finns en debatt om huruvida de kommer från Estepa eller Antequera, två små städer i Andalusien. Idag produceras högkvalitativa och smakrika mantecados i olika regioner i Spanien, som Toledo och Valladolid.

Mantecados har en rik, smörig smak och en smulig konsistens. De avnjuts vanligtvis på egen hand som ett sött mellanmål eller kan serveras som en efterrätt med en kopp kaffe eller te. Mantecados säljs ofta i lådor eller burkar, och de är en populär julklapp.

3. El Roscón de Reyes 

Roscón de Reyes äts den 6 januari till frukost. När barnen har öppnat sina presenter sätter sig familjen vid matbordet och äter Roscón.

Denna traditionella spanska efterrätt är gjord på mjöl, socker, ägg och bakpulver. Brödet är toppat med kanderad frukt, torkade dadlar och allt annat sött och färgglatt! När den sätts ihop sägs kakan representera de kronor som de tre kungarna bär.

Enligt spansk tradition, inne i Roscón, finns det en liten statyett och en böna. När en familj sätter sig ner för att äta sin Roscón hoppas alla på hitta den lilla figuren i sin skiva. Den som nästan knäcker en tand på den får lycka hela kommande året! Men om det slutar med att du knastrar på en torkad böna istället, är det ditt ansvar att köpa kakan nästa jul.

Vi hoppas att du har njutit av att lära dig mer om de spanska traditionerna inför julen. Detta är bara några av de många traditioner som firas i Spanien under denna speciella tid på året, men de är alla viktiga för spanjorerna.

 

Och du, har du någonsin provat dessa läckra jul sötsaker i Spanien?