“Det är lättare att flytta än man tror”

MiMove on 2019-09-26

Lise från Stockholm valde att flytta till Alicante i Spanien med sin son, för värmen och det lugnare tempots skull. Hon berättar om hur hon gick till väga på MiMove-bloggen.

Jag har bott i Stockholm hela mitt liv men även lite i både skärgården och i Skåne men jag har nog alltid känt att Sverige inte riktigt varit för mig. Jag har ofta saker för mig, jag älskar att resa och är väldigt social. I Sverige går man ju nästan i ide under den mörka perioden, folk stänger in sig och det passar mig dåligt.

Move_MiMove

Flytta till värmen

När jag fick Mads, min son visade det sig efter ett tag att han hade köldastma så då blev beslutet ganska lätt, vi behövde flytta till solen. Vi kunde helt enkelt inte bo kvar i ett så kallt land som Sverige. Vi började göra research och prata med vänner och bekanta och till slut föll valet på Spanien. Jag ville också gärna att Mads skulle gå i en spansk skola men att den skolan skulle vara van vid barn från andra länder.

Move_MiMove

I slutändan blev flytten bara för mig och Mads medan Mads pappa stannade kvar i Sverige. Jag valde Alicante bland annat eftersom jag inte ville fastna i en skandinavisk community utan ville bo på ett ställe med många spanjorer och människor från andra länder också. Vi har bosatt oss i Gran Alacant som ligger cirka 10 minuter från flygplatsen i Alicante. Det är en levande förstad och det är väldigt praktiskt att bo här. Nära både flygplatsen och den större staden Alicante medan allt som behövs för att bo och ett trevligt nätverk av människor från alla möjliga länder finns runt hörnet från där vi bor. Dessutom är det ganska låg bebyggelse och härlig atmosfär.

Tog lite tid att hitta ett jobb

De första sex månaderna studerade jag spanska på en språkskola i Alicante och försökte komma tillrätta med allt samtidigt som Mads började skolan. Spanska barn börjar skolan redan när de är tre med skolböcker och bänkar. Mads var fem när vi flyttade så han hoppade direkt in i en klass och några månader senare var han flytande på spanska. Det går lite långsammare för mig men jag kämpar på och jag klarar mig utmärkt. Det märks mest när jag försöker få till en lite djupare konversation att jag inte är helt flytande än.

Move_MiMove

I Sverige utbildade jag mig till kostrådgivare och personlig tränare men jag har också drivit eget inom servicesektorn och jobbat i säkerhetsbranschen. Jag tänkte att det var bra att flytta till spanska fastlandet för att det kanske fanns fler året runt jobb där. Men jag tyckte att det var ganska svårt att hitta det första jobbet. Efter cirka ett halvår fick jag ett jobb på en glassbar. Lönen var inte så hög men det var väldigt kul, socialt och jag fick möjlighet att öva på att prata på alla mina språk.

Move_MiMove

Övade språk på glassbaren

Det var ett danskt par som ägde glassbaren och de lyckades inte riktigt få snurr på den ordentligt. Den låg på en gata med flera andra glassbarer och konkurrensen var hård så de valde att sälja den. Då hade jag varit där i dryga året och behövde hitta ett nytt jobb. Via mina spanska vänner hade jag lite koll på olika jobbsökar-appar och tittade runt lite.

Svensktalande söktes

Jag såg en annons där de sökte någon som kunde svenska och jag svarade på den. Efter ett antal intervjuer blev jag anställd av ett valutaväxlings-företag, Currencies Direct på deras skandinaviska team. Detta var i oktober 2016 och nu är vi 6 anställda på den skandinaviska avdelningen. Engelsmännen är ganska vana vid valutaväxlings-företag och vi har funnits i över 22 år men skandinaver är dels trogna sina inhemska banker, dels vana vid att det är ganska billigt och smidigt att föra över pengar, både nationellt och internationellt.

Alla länder har sina lagar och regler vad gäller banker och vilka avgifter de får ta ut. I Spanien tar bankerna ut en hel del avgifter både när man för över pengar dit från utlandet, speciellt på större summor samt inom landet förutom att valutakurserna inte är de bästa. Det är viktigt att man kontrollerar villkoren för de konton man använder i en spansk bank. Det kan till exempel vara så att det är gratis om det kommer in en summa pengar varje månad men kommer det in mindre eller ingenting alls tar banken ut en avgift.

Både kursen och avgifterna spelar roll

Det kan vara svårt att som konsument överblicka vad kostnaden kommer bli i slutänden. Framför allt när man ska skicka pengar mellan flera länder. Vad man kan göra är att man går till sin bank och frågar vad det kostar att föra över en summa pengar. Sedan ber man att få skriftligt på att de garanterar att det inte kommer kosta mer än så. Det är till exempel någonting som vi på Currencies Direct gör. Vi har avtal med en spanska bank så vi vet i förväg precis vad det kommer att kosta. Vi har dessutom valutakonton i flera länder så vi kan garantera avgiftsfria överföringar till en bättre växelkurs. Det gör att det är lätt att jämföra, vilket så klart är en bra idé.

Något vi däremot inte kan garantera är när pengarna syns på kontot i mottagande bank. Vi vet när vi skickar över pengarna dit. Därefter är det mottagarbanken som avgör hur lång tid det tar innan de syns på kontot. I Spanien tar det fortfarande ibland längre tid än vad vi kanske är vana vid från Sverige.

Move_MiMove

Behagligare tempo i Spanien

Den största skillnaden mellan att jobba i Spanien och Sverige är att det finns en hel del otrygga anställningar i Spanien. Man ska vara noggrann med att man får ett bra och legalt kontrakt. Och sedan är det tempot. Det mesta tar längre tid i Spanien. I början kunde jag bli lite frustrerad men nu tycker jag att det är skönt. Folk är inte sjukskrivna på grund av stress här.

Både Mads och jag älskar livet här. Han är i Sverige på alla lov och har tät kontakt med sin svenska familj. Han växer upp helt tvåspråkig. När vi flyttade var det många som undrade om vi verkligen skulle det. Men jag har inte ångrat mig en sekund. Om du har funderat på att flytta så är min rekommendation att göra slag i saken.

Move_MiMove

Det är ofta lättare än man tror och blir det fel kan man ju alltid flytta tillbaka. Det tar några år att komma in i allt men det är superhärligt när man väl kommer till det stadiet. Jag kan inte se att vi kommer flytta härifrån på länge.

MiMove.com använder cookies för att kunna tillhandahålla vår tjänst på bästa sätt, för marknadsföring och för analyser av användarbeteende som vi använder för att förbättra våra tjänster. MiMove följer EUs regelverk för hur personlig data hanteras och hur vi skyddar din personliga integritet. Genom att fortsätta använda MiMoves tjänster accepterar du MiMoves Integritets policy och hantering för hantering av personliga data samt cookies. För mer information klicka här For more information please click here.