Spanska Nationalsången har inga ord

MiMove on 2020-04-17

Spanska nationalsången ”Marcha Real”, är en av de äldsta nationalsångerna i världen och en av fyra som saknar sångtext (de andra är nationalsångerna i San Marino, Kosovo samt Bosnien och Herzegovina).

Musiken komponerades ursprungligen som ett marschstycke till spanska armén. Stycket publicerades 1761 och man tror att kompositören är Manuel de Espinosa de los Monteros. Under Drottning Isabella II fick musikstycket status som den officiella spanska nationalsången.

Spanska Flaggan
Spanska flaggan målad

Flera försök till text

Stycket är skrivet utan sångtext och under åren har det genomförts flera försök att lägga till ord. Försöken har dock inte blivit långlivade och än i dag är musiken utan officiell text. I olika delar av landet kan det finnas egna versioner men ingen text har officiell status.

Under general Francos tid sjöng man en text skriven av poeten Jose Maria Peman. Så snart general Franco gick ur tiden slutade man dock att sjunga den sångtexten.

Under 2008 ville olympiska kommitteen göra ett nytt försök och arrangerade en tävling för att hitta en ny officiell version. Av 7000 bidrag valdes ett vinnande bidrag som dock inledde texten med orden ”Viva España”, vilket även texten som sjöngs under Francos tid gjorde. Kritiken lät inte vänta på sig och initiativet begravdes.

Flagga Spanien

2015 var det dags igen. Då var det kompositören Victor Lago som försökte få till stånd en officiell sångtext. Han menade att hans text inte skulle väcka anstöt utan den var neutral och skulle kunna uppskattas av alla spanjorer. Dock lyckades han inte få tillräckligt med stöd och det blev inget av sångtexten den här gången heller.

Ett år senare var kompositören Guillermo Delgado Ortega hoppfull att just hans bidrag skulle vinna större support. Hans versrader fokuserade på frihet, fred och jämlikhet. Texten nämner faktiskt inte Spanien överhuvudtaget. Men även det initiativet rann ut i sanden.

Nationalism och Spansk politik

Ytterligare en svårighet när det gäller att enas om en sångtext till nationalsången i Spanien är att de olika spanska regionerna ofta står emot varandra. Till exempel Baskien, Madrid och Katalonien har egna uppfattningar om hur deras regioner och kanske även landet som helhet ska styras. I en radiointervju deklarerade till exempel vänsterpolitikern Pablo Iglesias att en sångtext till nationalsången är meningslös så länge som korruption och ojämlikhet står i vägen.

Så trots att många har försökt att få majoriteten att ställa sig bakom en sångtext och göra den officiell har det ännu inte lyckats. Än så länge är spanska nationalsången ett stycke marschmusik utan tillhörande ord. Så nästa gång du tycker att spanska idrottare inte sjunger med i nationalsången har det alltså sin naturliga förklaring; det finns helt enkelt ingen text att sjunga med i.

Wikipedia artikel på samma ämne

Testa din Spanskhet här