Fiesta i Valencia

MiMove on 2020-02-27

Spanien är känt för sina många och ibland märkliga fiesta. En av de mer välkända och intressanta är Las Fallas som går av stapeln i Valencia 15-19 mars varje år. Har du möjlighet att ta ledigt några dagar är Les Falles verkligen att rekommendera.

las_fallas_mimove

Valencia, som under resten av året är en ganska lugn och tyst stad, förvandlas under dessa fem dagar till en plats för galna upptåg och invånarna ökar från en miljon till fler än tre miljoner.   

St Josefs Dag

Den 19e mars är det helgonet S:t Josefs dag och anledningen till festligheterna. Ursprungligen firade man endast under den 19e men nu håller festivalen alltså på under fem dagar. Jungfru Maria var tillsammans med Josef som var snickare och idag är S:t Josef både hantverkarnas och Valencia-regionens skyddshelgon. Redan den 1 mars sätts förberedelserna igång och förutom festligheter av alla de slag är den höga ljudnivån något som karakteriserar festivalen. Öronproppar är således bra att komma ihåg.   

las_fallas_mimove

Under festivalens inledande dagar hyllas Virgen de los Desamparados (ungefär Jungfrun för de behövande). Fler än 100 000 människor vandrar genom Valencias gator iklädda traditionella dräkter med röda och vita nejlikor i händerna. På Plaza de la Virgen reser man en träställning som symboliserar jungfrun. Under festivaldagarna fylls träställningen med blommorna så att jungfrun kläs på och till slut är bara jungfruns ansikte bart.  

Varje kvarter i Valencia har egen festivalkommitté och man samlar in pengar för att stora ninots ska kunna byggas. Ninots är enorma figurer som görs av trä eller papier marché, ofta med satiriska och politiska inslag. Det kan ta upp till ett år att bygga dem och under festivalen hålls tävlingar för att utnämna de finaste. Festivalen kulminerar natten mellan den 19e och den 20e mars då man tänder eld på figurerna. Den natten kallas la Nit del Foc – Eldnatten.

Eldnatten Valencia 

Många mindre städer i Valencia-regionen har liknande festivaler inspirerade av originalet i Valencia. Älskar du festivaler och är trött på det svenska vintervädret är det hög tid att boka din biljett till Valencia.