Skidåkning i Spanien

MiMove on 2020-01-24

Spanien är kanske inte det land som de flesta tänker på när de tänker skidåkning. Men det borde de göra! Man kan åka skidor på många ställen i Spanien. Pyrenéerna är det självklara valet om man vill ha riktigt bra skidåkning men även längre söderöver finns det fina upplevelser. Kanske kombinationen med soliga stränder och härligt cityliv kan väga upp de lite lättare backarna?

Skiing_MiMove

Härlig skidåkning i Pyrenéerna

Pyrenéerna har många toppar och dalar, både på franska och spanska sidan men en område som står ut lite extra är den vackra Benasque-dalen och -bergen. Där finns utmärkta förutsättningar för skidåkning. Dalen är belägen i den nordöstra delen av Huesca-provinsen och den är omgärdad av flest höga bergsstoppar (högre än 3000 m) i hela Pyrenéerna. Själva dalen är fantastiskt vacker med floder, sjöar och skog. Där finns också flera glaciärer och vattenfall. Faktum är att glaciärerna här är de enda som finns i Spanien. Man kan åka utför men det finns också många möjligheter till att åka längdskidor.

Skiing_MiMove

Aramón Cerler-skidorten ligger i området på 2630 meters höjd vilket gör att det är den skidorten i Pyrenéerna som det största “fallet”: 1130 meter, som går att åka skidor på. Höjden säkerställer också att Cerler har gott om snö ända fram till våren. Det finns också många fina spår för längdåkning i området.

Besök Barcelona och åk skidor samma dag

Om du har lust att åka skidor och passa på att besöka Barcelona kan du kika närmare på de Katalanska Pyrenéerna. Det finns fem skidorter inom en tvåtimmar bilfärd från Barcelona; La Molina, La Masella, Guils Fontanera, Vall de Nuria (tyvärr ligger den lite otillgänglig och bilvägen går inte hela vägen fram) och Vallter 2000. Det finns en uppsjö av roliga aktiviteter att pröva. Man kan åka skidor på natten, åka utför och på tvären, gå på snövandringar med snöskor, orientera, åka skidor med pannlampa. Det finns till och med en anläggning bara för pulka-åkning.

Skiing_MiMove

Den gemensamma nämnaren för alla skidorterna här är att de är familjevänliga. De arbetar hårt för att välkomna familjer och det finns något för alla åldrar. Även om det finns några svarta pister är de flesta röda och blå. Och många lätta backar för barn och nybörjare. Även “After Skin” är mer familje-betonad än på andra platser.

Skiing_MiMove

Pyrenéerna är också fantastiska när det är barmark. Här finns många fina vandrings- och cykelleder varifrån man kan utforska de vackra bergen och dalarna.

Snö, sand och sol

Om soliga dagar och att vara nära härliga stränder är viktigt för dig när du väljer skidort är nog Sierra Nevada mer för dig. Kusten med till exempel Marbella ligger bara två timmar bilfärd bort från Sierra Nevada. Bergskedjan och skidorten delar på samma namn, Sierra Nevada.

Skiing_MiMove

Skidorten ligger på 2100 meters höjd och den översta stationen finns på 3 300 meters höjd. Det finns 131 nedfarter och 110 kilometer markerade nedfarter. För alla som brukar åka skidor i Alperna kommer orten att uppfattas som liten men det är sällan så mycket folk att det blir köer och du kan både njuta av härlig skidåkning och fantastiskt spansk mat så det är väl värt ett besök. Och besöker du Sierra Nevada på sommaren finns det en massa sommaraktiviteter så som vandring och cykling att aktivera sig med.

Skiing_MiMove

Skidorten Sierra Nevada ligger fantastiskt bra till geografiskt. Du kan lätt göra en utflykt till staden Granada som ligger vid foten av bergskedjan. Där ligger också det berömda palatset Alhambra som är väl värt ett besök. Kom bara ihåg att när du ska upp för berget krävs snökedjor och polisen kontrollerar ofta. Har du inga kedjor på får du inte tillåtelse att köra vidare uppför. Och så klart, tröttnar du på snön ligger härliga stränder längs med kusten inte långt bort. Du hinner köra några åk i skidbacken på förmiddagen och ett dopp i havet på eftermiddagen.

Skiing_MiMove

Skidåkning i Madrid

Att det går att åka skidor i Sierra Nevada och i Pyrenéerna kommer nog inte som en överraskning, men kände du till att du öven kan åka skidor i Madrid?

Skiing_MiMove

Bara lite mer än en timmes bilfärd från Madrid ligger tre skidanläggningar. Det lätt att nå dem och de har pister för alla nivåer, från nybörjare till de mer vana skidåkarna. Den närmsta skidorten är Puerto de Navacerrada, bara 52 kilometer utanför Madrid. Där finns nästan 10 kilometer backar, många som ligger vackert i tall- och granskog och hela området är väldigt familjevänligt. Det finns en backe som är bara för snowboarding om det är mer din grej. Skidorten ligger mitt i Madridbergen och det är lätt att ta sig dit även om du inte kör. Det går bussar och tåg flera gånger om dagen.

Skiing_MiMove

Nästan lika nära och lika lätt att ta sig till är skidorten Valdesquí. Den har 27 nedfarter och du kan komma dit med bil, tåg eller buss från Madrid.

Största skidanläggningen i området, La Pinilla, ligger 115 kilometer från Madrid och det är lättast att ta sig dit genom att köra. Den har 22 nedfarter (de flesta röda) och det arrangeras ofta olika evenemang under vintern såsom hundspann eller snölöpning.

Oavsett var i Spanien du befinner sig har du aldrig särskilt långt till en skidbacke. Det finns alltid något roligt att göra i Spanien!