Spanska mandlar – en fest för dina sinnen

MiMove on 2020-02-05

Från mitten av januari exploderar många områden i Spanien i en sagolik blomsterprakt. Längs med Medelhavets kuster i Andalusien, Murcia, Valencia, Katalonien och på Balearerna kan man skåda de vackra mandelträden i full blom. De rosa och vita mandelblommorna och den milda temperaturen är goda anledningar till att möta våren i Spanien. Mandlar är en alldeles speciell favorit i Spanien.

Almonds_MiMove

Ökad efterfrågan på mandlar

Spanien är en av världens största producenter av mandlar. Dock, landet är fortfarande långt efter topproducenten USA. Bara Kalifornien producerar hela 80 procent av världens utbud av mandlar.

I takt med att människor blir mer hälsomedvetna världen över ökar också intresset för mandlarnas hälsobringande aspekter. De används som alternativ till både vete och mejeriprodukter. De används som mandelmjölk, mandelmjöl, i matlagning och som snacks. Ska man vara helt korrekt är mandlarna inte nötter utan en frukt, mycket nära besläktat med persikan men många officiella livsmedelsmyndigheter i världen samlar bland annat mandlar under den vidare benämningen träd-nötter.

Almonds_MiMove

I Spanien överger bönderna solrosor och vete till förmån för att olda mandlar. Samma skördemaskiner som används för olivträd går att använda även för att skörda mandlar vilket underlättar. Prognosen för 2018-2019 är att Spanien kommer producera 61 000 ton mandlar vilket är 15 procent mer än föregående säsong. Men ökad popularitet har också priset och marginalerna gått upp vilket gör att mandelodling ser ännu mer intressant ut för bönderna.

Spanien har en lång tradition av att använda mandlar i maten. Mandlarna ger en utpräglad nötsmak till till exempel den spanska soppan ajo blanco och till Spaniens julfavorit turrón som är en variant av nougat gjord på mandlar och honung. Trots att Spanien är en stor producent av mandlar importerar landet varje år stora mängder mandlar från Kalifornien, USA.

Mandelproduktion

Mandelträd kräver ganska lite omvårdnad, inte särskilt mycket vatten och träden trivs i det torra Medelhavsklimatet. Det tar cirka två till tre år innan ett träd börjar bära frukt men sedan producerar varje träd frukt i femtio år eller mer.

Den spanska sorten av mandel är känd för att vara extra söt jämfört med varianter från andra länder. Kvaliteten på mandlarna är erkänt hög på grund av en högre fetthalt vilket gör mandlarna mjukare, mindre torra och med en intensivare smak.

Almonds_MiMove

Numera kan man se mandelodlingar på många håll i Spanien. Träden är speciellt väl anpassade att växa i jordar av sämre kvalitet och till och med på bergssluttningar. De är ett effektivt skydd mot jorderosion och träden behöver mycket lite vatten. Det har också visat sig att eftersom träden har ganska lite lövverk fungerar de väl som en naturlig brandvägg som hindrar bränder från att sprida sig.

Mandelträd är robusta träd som lever länge. I Medelhavsområdet har de en livslängd på mellan 60 och 80 år, ibland lever de så länge som till 100 år. Tillsammans med olivträdet är mandelträdet de träd som är mest odlade i större skala längsmed Medelhavets kust. Båda behöver ungefär samma klimat, en medeltemperatur på 15-18 °C, milda vintrar och heta somrar och inte mer än 600 mm av regn per år. Eftersom dessutom båda trädsorternas frukter kan skördas med samma maskiner lämpar det sig väl att odla båda sorter i samma områden.

Att göra en mandel

Pollineringen sker mellan sen vinter och tidig vår. Tre dagar efter att blomman har öppnat sig är en perfekt tid för att befrukta den effektivt. När det väl är gjort växer frukten till sig snabbt. Efter tio veckor är den färdig att skördas.

Almonds_MiMove

Själva mandelfrukten ligger inne i ett grönaktivt, sammetslent hölje som blir rosaaktig när den mognar. Då spricker höljet, torkar och trillar av grenen. I Spanien händer detta ungefär mellan augusti och september och det är då mandelskördetiden infaller. Det är viktigt att skörda snabbt eftersom om vädret slår om och det börjar regna riskerar mandlarna att bli gråaktiga och svårare att sälja. Konsumenterna uppskattar den gyllene färgen.

Därefter går man igenom mandlarna och plockar bort de höljen som inte har trillat av, av sig själva. Sedan får mandlarna ligga i solen och torka i ytterligare två, tre dagar. Under den här processen får frukten också sin karakteristiska gyllene färg.

Många mandelsorter

I Spanien växer det fler än hundra sorters mandlar men det finns fem kommersiella varianter. De är utvalda från de mandelsorter som är av finaste kvalitet.  Marcona, Largueta, Planeta, Valencias eller Comunas, och Mallorca. Tre av dem – Marcona, Largueta, och Planeta är spanska originalsorter.

Mallorca och Valencias är inte namn på en speciell sort utan mer samlingsnamn. Mallorca är namnet på alla de många sorter som odlas på Balearerna. Och Valencias är det kommersiella namn för en samling mandelsorter av hög kvalitet.

Spaniens fem kommersiella mandelsorter utmärker sig genom sina distinkta egenskaper och smaker. Beroende på sort är de speciellt uppskattade inom konfektyr-industrin men även skalade, rostade, saltade eller sötade i form av snacks. De är även goda och uppskattade i sin naturliga form.

Almonds_MiMove

Marcona

Marcona är den stolta drottningen i mandelgruppen. Den är kanske den mest välkända sorten. Marcona-mandlarna har en mjuk sötma och har ett mycket gott rykte på marknaden. Marcona är också den sort som är dyrast. Den är rund till formen och själva nötfrukten är mjukt vit. Oavsett tillagning (salt, rostad, söt) är den en klassisk snacks-nöt. Det är också en prefekt mandelsort att göra marzipan av eller att använda i de högkvalitativa sorterna av turrón nougat såsom Jijona och Alicante.

 Largueta

Den här mandelsorten är lite avlång formen och är underbart söt till smaken. I Spanien rostar man ofta Largueta oskalad eftersom skalet är så lätt att ta av efteråt. Konfektyrindustrin är speciellt förtjust i Largueta-mandlarna då de ofta är lite större och är perfekta att söta. Den största efterfrågan är från Tyskland och Italien där sötade mandlar är populärt. Largueta-mandlarna är också mycket uppskattade att ha som ingrediens i chokladbitar eller bars.

Planeta

Planeta-mandeln har en lång och platt form. Den är mycket söt och är perfekt att äta som den är eller rostad eller saltad. Tillsammans med Largueta, används Planeta-mandlarna gärna till kanderade eller sötade mandlar.

Mallorca

Det finns många olika sorter som odlas på Mallorca och de andra Baleariska öarna. Det gemensamma namnet för dem alla är Mallorca. De kännetecknas av en behaglig smak och att bittermandlar inte alls förekommer. Dessutom innehåller de en hög andel fett. Mallorca-mandlarna används ofta i turrón nougaten. Mandlarnas söta smak gör också att de ofta används till mandelmjölk.

Valencias eller Comunas 

Den största delen av mandlar som exporteras kommer från gruppen Valencias. Det är ett samlingsnamn för mandlar av hög kvalitet. Man skiljer på utvalda och icke-utvalda mandlar. De som går under benämningen utvalda går igenom en noggrann urvalsprocess medan de icke-utvalda oftast är sålda utefter storlek. Valencias utvalda mandlar är de som konfektyr- och bakindustrin använder mest.

Almonds_MiMove

Bittermandlar

Bittermandlar är en speciell mandelsort som ofta används inom kosmetikindustrin. Blandat med sötmandlar används de även ibland inom konfektyrindustrin som till exempel när man gör marzipan.

Skalets hårdhet

Mandlar kategoriseras även utefter deras skals hårdhet.

Hårt skal

Den här kommersiella typen inkluderar alla hårdskalsvarianterna i Spanien (Valencias, Largueta och Marcona).

Mollar (mjukt skal)

Den här termen inkluderar alla mjuk-skalsvarianter. Den tongivande är Mollar Tarragona. Det är den sort som säljs mest i sitt skal eftersom de är så lätt att skala på egen hand.

Fitas

Och så finns det Fitas som är det kommersiella nament på den sort som ursprungligen kommer från Ibiza och har mellanhårt skal.

Almonds_MiMove

Nästa gång du köper mandlar vet du vad du ska leta efter så att du får din egen favoritsort.

Texten publicerad i januari 2019 första gången

 

 

MiMove.com utilise des cookies pour offrir à nos utilisateurs la meilleure expérience possible, à des fins de marketing et pour l'analyse du comportement des utilisateurs. MiMove se conforme aux règles et réglementations de l'UE en ce qui concerne la façon dont nous traitons les données personnelles et la façon dont nous protégeons votre intégrité personnelle. En continuant à utiliser les produits et services de MiMove, vous acceptez la politique d'intégrité de MiMove. For more information please click here.