Statist vid filminspelning i Spanien

MiMove on 2019-06-13

Spanien fascinerar och landets omväxlande natur attraherar fortfarande filmskapare från hela världen. Under åren har Spanien varit med i otaliga välkända filmer och tv-serier. Och för att det ska kunna bli en bra film får vi inte glömma de som ställer upp som statist.

Film Extra_MiMove

Filmiska landskap

Kanarieöarnas månliknande landskap är med i filmen “Clash of the Titans”. Stora delar av den framgångsrika filmen från 2010 spelades in här, framför allt iTeide national park på Tenerifa som är ett vulkanområde med fantasisk natur. Andra områden som förekommer i filmen är Maspalomas på Gran Canaria och Timanfaya nationalpark på Lanzarote.

Ett annat område som ofta återkommer i filmer är Almeria. Många av filmerna på 60-talet spelades in i Almerias ökenområde eftersom det påminner både om Mellanöstern och västra delarna av USA. Många berömda filmer har åtminstone delvis spelats in här. ”Cleopatra” (1963), ”Konungarnas Konung” (1961), ”Lawrence av Arabien” (1962) och ”Hur jag vann kriget” (1967). Även om den stora boomen var under 60-talet används fortfarande området ofta i olika filmer, till exempel ”Conan barbaren” (1981), ”Solens rike” (1987), ”Indiana Jones och det sista korståget” (1989) och många fler.

Film Extra_MiMove

Att vara statist

Men för att filmerna ska kunna bli av krävs det statister. Människor som inte är skådespelare utan vanliga människor som spelar åskådare, folk på en buss eller människor som väntar på ett tåg.

MiMove-bloggen pratade med Jill och Simon som ursprungligen kommer från Storbritannien men som numera bor på Almeriakusten. Ibland extraknäcker de som statister i filmer som spelas in i närheten av där de bor.

Film Extra_MiMove

Jag kom till Spanien för 18 år sedan från Edinburgh i Skottland ganska snart efter det att mina föräldrar pensionerat sig här. Jag var inte gift då och jag har inga barn så jag tänkte att jag skulle kasta mig ut i det okända och testa livet som sångerska i Spanien.

Jag har alltid sjungit och varit med i olika band. Jag började med att åka och besöka mina föräldrar men sedan förälskade jag mig i stället och flyttade helt enkelt. Det var det bästa jag har gjort. Att få jobba med det jag älskar på en plats som jag älskar är fantastiskt – som en dröm som slagit in.

Film Extra_MiMove

Att flytta till Spanien är det bästa jag gjort

Jag träffade min man, Simon, här också. 14 år sedan nu, och han är min stora kärlek. Han jobbar som både snickare och lärare i engelska och spanska och han har bott i Spanien I 28 år. Vi bor i ett område som heter Mojácar Playa och vi älskar det. Det är vackert och det finns massor med saker att göra.  Även om det lugnar ner sig under vintern är det fortfarande ett levande samhälle.

En vän till oss berättade om att det skulle vara en “casting” på en lokal bar för att hitta statister till en amerikansk tv-film. Så vi gick dit, blev fotade, fick skriva ner våra uppgifter och hamnade på så sätt i ett register med tillgängliga statister.

Film Extra_MiMove

Statist i serien “Hanna”

Vårt första jobb som statister var för en tvserie som heter “Hanna” som är en bearbetning av en film med samma namn där Liam Neeson hade en av huvudrollerna.  Vi blev filmade på en färja mellan Almeria hamn och en hamn i Marocko och så åkte vi tillbaka igen – allt på samma dag! Mycket resande, men vi hade så roligt!

Den senaste filmen vi är statister i heter “Vita Linjer” (White lines) och är en Netflix-serie. Den handlar om en DJ från England som försvinner från Ibiza och hittas senare död i Almeria. Hans syster åker till Almeria för att försöka ta reda på vad som hände med honom. Hon reser till Almeria och hamnar i Fort Bravo som är en filmstudio ute i öknen där många cowboy-filmer är inspelade. Det är en komplett vilda västern-stad med saloon, huskulisser och cowboys. Studion drar till sig mängder med turister under året och det gör också en annan studio som kallas för Mini-Hollywood som inte ligger långt ifrån Fort Bravo.

Film Extra_MiMove

Vi filmade i två dagar och framför allt under eftermiddagarna. Vi spelade turister som kom till studion för att titta på western-shower och cowboys som sköt på varandra osv. Det var väldigt spännande att få vara med!

Visas från oktober

Hela filmandet kommer ta cirka ett halvår för att bli klart. Serien kommer troligen kunna gå att se från oktober. Tyvärr har vi ännu inte fått träffa några berömda skådespelare men vi hoppas fortfarande!

Vi kommer aldrig bli rika på att extraknäcka som statister. Men det är kul att vara med och ger oss en annan upplevelse som vi inte har i våra vanliga liv.

Film Extra_MiMove

Anmäl dig som statist

Om du också har lust att vara statist i en film är det bara att du håller koll där du är. Filmteamen sätter ofta upp lappar och annonserar lokalt. Ibland går det också att hitta information på sociala medier som Facebook. Och beroende på var du bor kan det också finnas lokala företag som du kan registrera dig hos om du vill vara statist. Det är bara att söka efter “casting + namnet på området där du är” så kommer du få träffar.

Film Extra_MiMove

Att vara statist är en kul upplevelse. Man får en liten inblick i hur det är att vara en professionell skådespelare. Man behöver också ha en stor portion tålamod och uthållighet. Det är ofta är långa väntetider innan man får göra något. Och är det i Spanien betyder det många timmar i solen.

Om du har lust att besöka filmstudiorna i Taberna öken utan att vara statist kan du hitta mer information här (på engelska).