Färgrika byar i Spanien

MiMove on 2020-04-10

Charmiga vitkalkade byar på lummiga bergstoppar används ofta som en symbol för Spanien men kände du till att det finns byar i många färgrika byar i Spanien? Nu är så klart inte tiden då vi kan resa och besöka charmiga spanska byar men kanske en dag då världen öppnar upp igen?

Colourful_Village_MiMove

Charmig röd by

Albarracín är en vacker rödaktig sandstensfärgad by belägen i Sierra de Albarracín i Spanien. Byn ligger i provinsen Teruel, nästan mitt emellan Madrid, Barcelona och Balencia och är lätt att komma till från flera olika flygplatser.

Teruel är en del av den autonoma regionen Aragon. Omgivningarna är vackra om området är välkänt för sina stora klippblock som är populära för klättrare. Klippblocksklättring (bouldering) är en speciell sorts bergsklättring. Klättrare kommer från hela världen för att bestiga de stora sandstensklippblocken som ligger utslängda i terrängen runt omkring Albarracín.

Colourful_Village_MiMove

Byn är en liten by, endast dryga tusen invånare. Men även om den är liten är den naggande god och har några spännande utflyktsmål. Till exmpel finns det en vacker katedral med ett gulblått klocktorn. Katedralen byggdes under åren 1572 till 1600 då klocktornet stod färdigt. Katedralen har ett gotiska inslag. Under åren har katedralen renoverats och har nu även inslag i barockstil. Katedralen är definitivt värt ett besök.

Färgrika Villajoyosa

Vår nästa färgrika by är VillajoyosaCosta Blanca, och det är verkligen en färgrik by. Husen är målade I olika färger vilket inte bara är idylliskt utan också har ett praktiskt skäl. Traditionen att måla husen i olika färger kom under en tid då fiskarna som bodde i husen behövde kunna se skillnad på dem när de kom hem efter att ha varit ute och fiskat. Dock, förtäljer inte sägnen hur fiskargubbarna i de andra fiskelägena hittade hem. Kanske gick de fel och hamnade hos grannen då och då?

Colourful_Village_MiMove

Byn livnär sig fortfarande främst på fiske och det finns livliga traditionella fiskeauktioner nere i hamnen. Både de bofasta och turister kan njuta av skådespelet. Och restaurangerna i området serverar de mest fantastiska fisk- och skaldjursrätter.

Colourful_Village_MiMove

Smurf-blått och smurf-gott

En av de byar som sticker ut lite extra är den blå Smurf-byn Juzcar. Den ligger i Andalusien, cirka 110 kilometer från Malaga stad och 25 kilometer från byn Ronda. En gång i tiden var byn en traditionell vitkalkad by men 2011 bytte den helt karaktär. Då blev byn den första officiella Smurfbyn i världen. Alla byggnader i hela byn målades blå på filmmakaren Sonys initiativ som ett led i att marknadsföra den nya Smurf-filmen som hade premiär samma år. Men när Sony inte längre hade något intresse av byn valde invånarna ändå att behålla byns nya stil.

Den blå färgen lockar turister till området och gör att byn hamnar på listan över intressanta utflyktsmål. Dessutom är området ett paradis för svamp- och naturälskare. Och som vi alla vet är smurfarna mycket förtjusta i svamp så det är en äkta koppling mellan byn och smurfarna. Så, om du någonsin har längtat efter att få bo i en långsam smurfby vet du var du ska åka.

Colourful_Village_MiMove

Vitkalkad charm

Även det finns många vackra färger får vi inte glömma bort de gamla vitkalkade spanska byarna. De är väldigt charmiga och många människor drömmer om det ljuva livet i en av de vita byarna, pueblo blancos. Det finns vitkalkade byar utspridda över hela Spanien, speciellt i Andalusien.

Colourful_Village_MiMove

Till exempel, i Cádiz-provinsen finns det 19 vita byar. Varje by har sin egen karaktär och historia. Alcalá del Valle, Algar, Algodonales, Arcos de la Frontera, Benaocaz, Bornos, El Bosque, El Gastor, Espera, Grazalema, Olvera, Prado del Rey, Puerto Serrano, Setenil de las Bodegas, Torre Alháquime, Ubrique, Villaluenga del Rosario, Villamartín och Zahara de la Sierra.

De har dock en sak gemensamt och det är så klart att alla byggnader är vitkalkade, väggar och tak, slott och koja – alla är de vita. Byarna ser ut som sockerbitar som är utkastade i naturen. Ibland ligger byn uppe på en bergstopp, ibland nere i en dal i skuggan av bergen. Om du någonsin funderat på att köpa ett boende i en av de spanska vita byarna, vilken ska man välja? De är ju alla så charmiga!

Colourful_Village_MiMove

De svarta byarna

I motsats till de vita byarna är det också värt att nämna de svarta. De är troligen mycket mindre välkända men inte desto mindre spännande. Om de vita byarna fått sitt namn från den vita kalkfärgen har de svarta byarna fått sitt namn från den svarta skiffersten som husen är byggda av i de här byarna.

Colourful_Village_MiMove

Eftersom det finns en stor mängd svart skiffersten i omgivningarna har stenen varit huvudbyggmaterial när byarna byggdes. De svarta byarna kan man hitta i alla Madrids provinser liksom i provinserna vid Segovia och Guadalajara eftersom de ligger i bergskedjan Ayllon och Alto Rey. En svart by som ligger utanför Madrid är Patrones de Arriba men de de flesta svarta byar hittar du i Guadalajara.

Glöm inte sätta en eller flera av de här fina byarna på listan över ställen du ska besöka när det är möjligt igen!