Sierra Nevada – mycket mer än skidåkning

MiMove on 2020-03-27

Just nu är det ju inte läge att resa men när världen öppnar upp igen kanske det är dags att utforska Spanska Sierra Nevada? Bergskedjan är fantastiskt vacker sommar som vinter.

Sierra Nevada_MiMove

Häng med Lidia och José som utforskar Sierra Nevada även utan skidor.

-Det finns så mycket att göra och utsikten är helt magisk, säger Lidia.

Sierra Nevada är en bergskedja i södra Spanien. Många av bergskedjans toppar är över 3 000 meter. Vintersäsongen löper normalt från december till första maj och området är ofta mycket snösäkert. Namnet Sierra Nevada (snöbeklädda berget) används för både bergskedjan, skidorten och nationalparken. I Sierra Nevada står också iberiska halvöns högsta berg, Mulhacen med sina 3482 meter över havet.

Lidia tältade på Sierra Nevada

Lidia, från Granada men som numera bor i Marbella har alltid älskat Sierra Nevada. För några år sedan vandrade hon där med några vänner:

– Några vänner och jag åkte till Sierra Nevada för att vandra under några dagar. Vi sov i tält en natt och i en stuga en natt. När vintersäsongen är över smälter isen och snön och skapar naturliga sjöar som är fantastiska att simma i. Vi var där i juli och vattnet var så svalkande och skönt.

Sierra Nevada MiMove

I Sierra Nevada får man campa fritt under vissa villkor. Ska man kunna utforska och uppleva de mest otillgängliga delarna av nationalparken krävs att man tältar eller sover under bar himmel.

I parken styr väder och ljus så en regel som gäller när man får tälta är kopplat till solen: man får sätta upp sitt tält en timme före solnedgången och en timme efter soluppgång måste det vara nertaget igen. Man får bara tälta på samma ställe två nätter i rad. Här finns mer information om vad som gäller om du vill tälta i Sierra Nevada.

Besök av vilda djur

Vi vandrade i några timmar och hittade en vacker plats. När det började skymma satte vi upp vårt tält och installerade oss. Det var vackert väder och det är en sådan frihetskänsla att vara ute i naturen. Man ser inga andra människor eller byggnader.

På natten hörde vi rävar som kanske hade känt lukten av våra Spanska chorizo inifrån tältet. På morgonen såg vi att det saknades korvar, en räv hade nog lyckats smita in och stjäla dem! Min vän hade också vaknat under natten och tyckt att det lät som krafsande ljud direkt utanför tältduken så han hade tagit sats och boxat genom duken för att skrämma bort ett eventuellt djur.

Natten därefter sov vi en av raststugorna som finns i området. De är enkla men ganska bekväma. I området finns gott om både campingplatser och stugor att hyra.

SIerra Nevada MiMove

Du behöver inte vara erfaren för att njuta av en vandring, lång eller kort i Sierra Nevada. På kort tid kommer du högt upp och det känns tydligt att luften blir tunnare och växtligheten förändras.

Kanske tänker du mest på sol och bad vid spanska kusten men det finns så mycket annat att göra. Ett besök i Granada innan du åker och vandrar i Sierra Nevada är en upplevelse av det riktigt spanska. Är det snö eller risk för snö måste du dock tänka på att ha snökedjor på bilen. Det finns kontroller vid vägen upp och har du inte snökedjor blir du inte uppsläppt så det är bra att kontrollera väglag och väder i förväg. De flesta bensinmackar i området säljer snökedjor.

Jag känner mig så glad över att få bo här i Spanien med både hav och berg nära inpå. Det är kvalitet för själen!

Skidorten Sierra Nevada

Skidorten Sierra Nevada är mindre storleksmässigt jämfört med de större liftsystemen i Alperna men välskött och bjuder på fin skidåkning. Det är Europas sydligaste skidort. Många vana skidåkare vittnar om att de svårare backarna inte är så välbesökta vilket gör att det finns gott om plats att utforska för den erfarne skidåkaren.

För familjer är skidorten idealisk, då det finns god skidåkning för alla åldrar och även om det finns både pubar och restauranger lutar kvällslivet åt det lite lugnare hållet.

Sierra Nevada MiMove

Dessutom är det endast några timmars bilfärd genom det vackra Spanska landskapet från till exempel Solkusten eller Alicante-området. Det går att åka skidor på morgonen och vara tillbaka på stranden för ett dopp i havet sen eftermiddag. Eller varför inte ta en stranddag i mitten av en veckas skidsemester?

National parken Sierra Nevada erbjuder naturupplevelser för alla nivåer, nybörjare som extremsportare.

Bergklättraren José utmanar sig själv

Bergsklättraren José har skapat sig ett liv kring aktiviteter i bergen. Han organiserar klättringar och vandringar i Sierra Nevada:
– Jag längtar alltid till bergen. Det går inte att tänka på någonting annat när man är där. Du måste vara närvarande för att kunna ta in det vackra landskapet, den rena luften och den otroliga utsikten. Då man klättrar krävs 100 procents närvaro, annars kan det bli farligt. Det är bara du och berget.

Det är endast fantasin som sätter gränserna för vad du kan göra i bergen. Jag klättrar till exempel gärna på frusna vattenfall. Jag älskar att klättra och att klättra på is ger andra utmaningar än att klättra direkt på berget.

Sierra Nevada MiMove

Vi vandrar också mycket. Berget är brant och man går igenom flera olika väderförhållanden och klimatzoner på vägen upp. Man kan börja på barmark och i strålande solsken men snart överraskas av vind och kyla. Naturens makter ska man ta på stort allvar.

Sierra Nevada MiMove

Här börjar vi. Vi träffas, går igenom utrustningen och planerar vandringen.

Sierra Nevada Mimove

Ganska snart kommer vi in i de snöklädda delarna. Det är så vackert när solens strålar möter iskristallerna. Det är som om ingenting annat existerar. De stora bergen påminner mig alltid om min egen litenhet.

Sierra Nevada MiMove

Och på natten försöker vi komma ner en bit i snön som skydd för vinden. Man måste hela tiden vara flexibel och vara beredd på att ändra sina planer. Blåser det för mycket kanske det är tryggast att vänta ut vinden innan man fortsätter sin vandring.

 

Sommarklättring i Sierra Nevada

På somrarna går det lätt att hitta berg utan snö och is och som erbjuder fantastiskt klättring för alla smaker. Jag har klättrat i flera år och varje gång hittar jag ändå nya utmaningar i Sierra Nevada. Det blir aldrig tråkigt.

 

MiMove_Sierra Nevada

Oavsett nivå du är på är det viktigt att du inte tar risker. Klättra inte själv, se över utrustningen, tala om för någon vilken rutt du tänker ta och när du ska vara hemma igen. Säkerhet är alltid det viktigaste!

 

Sierra Nevada MiMove

Granada och Sierra Nevada i Spanien är värda ett besök oavsett tid på året. Vill du planera en lite längre vistelse så snart det är möjligt med vandring eller klättring kan du få inspiration och tips och råd här.