Hur spansk är du?

MiMove on 2020-02-20

Det finns mycket som är tilltalande med spansk livsstil för en nordbo. Klimatet är ju något många längtar till men Spanien är så mycket mer än så.  MiMove-bloggen tittar närmare på några mycket sympatiska traditioner som spanjorerna följer.

Sombremesa

Sobremesa

En mycket trevlig sedvänja är Sobremesa. Efter att spanjorerna ätit upp sin måltid infinner sig en stund ”över bordet”, det vill säga att man sitter kvar vid matbordet och samtalar om stort och smått. Måltiden är alltså både mat och sobremesa. Därför kommer heller inte kyparen på restauranger med notan utan att man ber om den. Sobremesa-periodens längd är individuell och det vore oartigt av kyparen att förutsätta att den är på väg att ta slut.

Siesta

Siesta

Siesta betyder ”i sjätte timmen” det vill säga att den börjar kl. 12 på dagen (sex timmar efter kl. 06:00) och innebörden är middagsvila. Efter måltiden mitt på dagen drar man sig tillbaka och vilar en stund. Denna sedvänja kommer framför allt från att det är för varmt för arbete utomhus under eftermiddagstimmarna. I många städer stänger också butiker och annan service under siestan för att öppna igen när det blivit lite svalare. Från politiskt håll finns en strävan att ta bort siestan för att arbetstiderna ska harmoniera bättre med resten av Europa. Vi undrar istället stillsamt hur det kommer sig att inte fler länder tar efter det lugnare tempot med en stund av vila efter lunchen?

olives tapas

Tapas

Tapa betyder egentligen lock. Ursprungligen fick man en ostbit eller en bit skinka för att kunna täcka sitt glas när man gick på en bar eller restaurang. Locket skyddade drycken från flugor och damm. Huruvida man faktiskt åt osten eller skinkan som ju rimligtvis också drog åt sig insekter framgår inte. I dag innebär tapas små rätter som man ofta delar på, antingen som en hel måltid eller som förrätter. På en del ställen får man en tapa gratis när man beställer en öl eller ett glas vin, till exempel i Granada. Gratis-tapan får man dock vanligtvis inte välja. Vill man ha större valfrihet får man betala men det brukar vara en beskedlig prislapp på de tapas som är tillbehör till dryck.

Ett middagskoncept är tapa-middag där ett sällskap går till 20 olika ställen och tar en tapa på varje. En person i sällskapet är ansvarig för en ”fondo” vilket är den kassa som deltagarna bidrar till i början av kvällen. Det framgår inte om det också betyder 20 stycken drinkar. Det låter som en kul kväll i alla fall.

artist-fiesta

Fiestas

Varje stad i Spanien har åtminstone en, ofta flera fiestor varje år. Spanjorerna älskar att festa och lever sitt liv utomhus på kvällarna när det är svalt. Då fylls gator och gränder av glada, festande människor som äter, dricker och sjunger. Ofta har festivalerna religiöst ursprung och på dagen kan det uppmanas till eftertanke men även under religiösa högtider är stämningen uppsluppen på kvällstid. Festivalerna är ofta påkostade och mycket tid och kraft läggs ner på kostymer, figurer och dekorationer. Besöker du Spanien under påsken kan du knappt undvika att hamna mitt i en festival, annars behöver du kontrollera i förväg vilka dagar en viss festival pågår. Här är till exempel en sida med flera festivaler. Många festivaler kretsar kring teman som kan kännas främmande för andra nationaliteter så som sniglar, tomater och tjurar.

father spain

Barn

Barn är en självklar del av livet i Spanien. Under sommarlovet leker barnen på gatan till kl. 2 på morgonen, och de är så klart alltid med på restaurangerna. Överhuvudtaget kretsar mycket av det sociala livet kring familjen och barnen. I vissa byar har man slutat använda barnens namn och kallar dem istället för ”Juans barn” eller ”Antonias barn”. Man kanske bara är tillbaka i byn över sommaren och man känner familjerna som man vuxit upp med men har inte möjlighet att lära sig namnen på alla nya barn. Det händer att just byinvånare väljer bort att använda de juridiska namnen och istället använder smeknamn på varandra. Ofta är dessa smeknamn både lite märkliga och har en koppling till personens familj. Exempel på smeknamn är ”köttpannan”, ”den skallige”, ”den som böjer stövlar” och ”kattmördaren”.

Fortfarande kläs barnen upp i de finaste kläder de har till söndagarnas besök i kyrkan.

Strandliv

Att gå till stranden är ett familjeevenemang i Spanien. Gammelmormor och alla barn hänger med. Och alla tar med sig stolar, bord och solparasoll för att se till att det blir så bekvämt som möjligt. Utöver stolar att sitta på tar man också gärna med sig utrustning för att kunna laga paella till hela familjen. Som brukligt undviker man när solen är som starkast och man kan ofta se spanska familjer komma till stranden vid 17-tiden.

paella family time

Föreningsliv

Det är viktigt att vara delaktig där man bor och varje spanjor tillhör flera olika lokala klubbar och organisationer. Dessa har numera flyttat ut sin kommunikation till telefonerna och whatsapp och whatsapp-grupper är en självklar del av alla spanjorers liv.

Under julen köps lotterinummer upp av olika företag, barer och klubbar. Varje spanjor köper sedan lotter i varje klubb eller förening han eller hon tillhör (av rädsla för att stå utanför om klubben vinner). Detta gör att det spanska jullotteriet är det största lotteriet i världen.

Dryck

Alkoholhaltiga drycker är en stor del av den spanska livsstilen. Går man och tar en ståkaffe på ett café en tidig morgon kan man se byggjobbarna dricka ett glas konjak innan de börjar arbetsdagen. Och mitt på dagen innan spanjorerna går hem och äter sin lunch gör många ett kort besök på ”bar de barrio”, det vill säga den bar som ofta finns i varje kvarter för att ta en öl med grannarna och småprata lite. Varje kyrka har en bar strategiskt placerad i sin närhet. Det har visat sig att många blir mycket törstiga av de olika kyrkliga evenemangen.

Nightlife and drinking