Fyra anledningar till att besöka norra Spanien

MiMove on 2020-01-10

Här visar vi på Fyra anledningar till att besöka norra Spanien. Spanien är ett stort land och flera miljoner människor besöker landet varje år. Det är också en favorit för att köpa ett andra boende i eller kanske flytta till. Men de flesta icke-spanjorer söker sig till de södra delarna på grund av det varma vädret. Men när man gör det går man miste om något fantastiskt. Spanien har mycket annat att erbjuda också. Har du till exempel besökt norra Spanien? Här är fyra övertygande skäl till att du borde göra det.

North_Spain_MiMove
Norra Spanien

Fantastisk natur

Norra Spanien har en spännande blandning av berg och hav och med det mildare vädret är vegetationen ofta prunkande grön. Picos de Europa (Europas bergstoppar) är en bergskedja som utgör delar av Cantabrian-bergen. Bergskedjan sträcker sig genom regionerna Asturias, Cantabria och Castile och León. Den högsta toppen är Torre de Cerredo med en höjd av 2650 meter.

North_Spain_MiMove
Spanska Berg

Områdets historia går tillbaka till 1918 då don Pedro Pidal, Markis av Villaviciosa, förespråkade en lag för att skapa nationalparken Montaña de Covadonga. Parken fick ett nytt namn den 30 maj, 1995 och heter sedan dess Picos de Europa. Naturområdet blev utnämnt till ett skyddat biosfärområde av UNESCO år 2002.

De tre stora bergsmassiven är nästan obeskrivligt vackra. Det finns djupa dalar och skrevor, höga toppar och floder. Centralmassivet inhyser den högsta toppen, Narajno de Bulnes eller Urriellu toppen. Det är 2 519 meter uppför med otillgänglig terräng men det har inte förhindrat människor från att slå sig ner på bergsluttningarna. Den mest kända byn är Bulnes. Fram till 2001 kunde man bara nå byn per fot via en smal, bergsstig. Men numera kan man åka bergbana till byn över bergen från staden Poncebos.

North_Spain_MiMove
Bergbana Spanien

Det östra massivet, Andara, är det minsta av de tre och har ett lite mjukare profil. Den högsta toppen är 2400 meter och heter Morra Lechugales. Åt väster ligger Picos de Cornión, nära den kungliga platsen Covadonga. Tusentals pilgrimer tar sig till Covadonga varje år.

North_Spain_MiMove
Härliga Spanska vyer

Mellan Urrieles och Cornión rinner floden Cares med sitt kristallklara vatten. Över den västra delen höjer sig den vackra bergstoppen La Peña Santa de Castilla med sina 2 596 meter. På vägen till toppen finner vi Ordiales fantastiskt vackra utsiktspunkt som hänger som en balkong över ett fall på över 1000 meter.

Geoparken på den Baskiska kusten

North_Spain_MiMove
Baskiskt landskap

Ett annat ställe som är otroligt vackert fast på ett lite annat sätt är geoparken som ligger längs med den baskiska kusten. Geoparken täcker cirka 90 km2 och har knappt 20 000 invånare. Det är en av 120 områden som UNESCO har utnämnt till Globala Geoparker. En del av parken ligger längsmed kusten och kännetecknas av de skarpa klipporna medan en del av parken ligger i bergiga trakter. Där finns det flest naturliga grottor i hela regionen

Det är två helt olika områden både vad gäller geologi, kultur och natur men båda är väl värda att utforska.

Härliga stränder

Många älskar Spanien på grund av de fina stränderna. Att det finns härliga stränder södra Spanien känner vi alla till men även i norr finns det fina stränder att besöka, mer eller mindre påklädd.

North_Spain_MiMove
Strand Asturias

 

Stranden Torimbia i Asturia, som ligger till väster om Toranda och är skyddad av vackra klippor är en strand som endast nås per fot. Antingen kan du ta den stenlagda stigen ner till den västra delen eller så kan du våga dig på den otämjda naturstigen längs med sluttningen ner till den östra delen. Kanske kan det vara en bra idé att lämna baddräkten hemma eftersom just den här stranden är en av Spaniens främsta naturiststränder sedan många år.

Stranden El Sardinero i Santander är en lång vacker strand med gyllene sand med en bred strandpromenad längs med hela stranden. Där finns hotell, restauranger och ett casino. Området är ofta betraktat som en av de mest eleganta badorterna i Spanien.

Playa del Silencio, den tysta stranden, ligger i Asturia. Det är inte så många turister som känner till den här vackra stranden. Den är helt naturlig och saknar sand och utgörs snarare av stenbumlingar, klippor och småsten. Och eftersom den är helt naturlig måste du själv ta med dig det du kan behöva under dagen då det inte finns något att köpa.

North_Spain_MiMove
Vackra Asturias

Utanför Galiciens kust ligger tre öar, Islas Cies. Det är en fin dagstur att åka ut dit och vandra och bada vid de underbara stränderna. Playa de Rodas är vacker strand, Figueiras är en annan. De små öarna utgör tillsammans ett naturreservat.

Gulliga byar

För att få en uppfattning om hur nordspanjorerna är kan det vara en god idé att besöka en gammal by. Det finns många gulliga byar  och städer att välja mellan. Några är numera övergivna men andra har levt upp på grund av ökad turism som är intresserade av att uppleva de vackra omgivningarna.

San Vicente de la Barquera ä ren liten by med knappt 4000 invånare. Den ligger i Cantabria och får besök av många turister varje år på grund av att den ligger vackert i Oyambre nationalpark.

North_Spain_MiMove

Santoña är ytterligare en härlig by som inte ligger långt ifrån Santander. Den har två distinkt olika delar, en del ligger direkt vid havet och en annan ligger uppe i bergen.  Byn har starka kopplingar till havet, faktiskt så starka att den har utvecklats till Cantabrias främsta konservort. Stadens främsta näringsinkomster kommer från tonfisk-konserver och ansjovis inlagd i olivolja.

Hondarribia är en stad som ligger på den västra sidan av Bidasoa flodens mynning, i Gipuzkoa i Baskien. Gränsstaden ligger vänd mot Hendaye i Frankrike på andra sidan Txingudi bukten. En pendlarbåt går mellan de två städerna. Staden har en mycket gammal stadskärna med gamla murar och ett slott. Dessutom finns det en strand som ligger mitt emot Bidasoa på den franska sidan. Det finns också ett berg i bakgrunden, Jajzkibel vilket ger en vacker inramning till staden. Den nationella flygplatsen San Sebastian ligger här också vilket gör det lätt att ta sig till Hondarribia om du bestämmer dig för att planera in ett besök.

North_Spain_MiMove

Santillana del Mar är också en gullig stad i Cantabria regionen. Den är känd för sina medeltida torn, renässanspalats och en Santa Juliana kyrka från romartiden. Sydväst om staden ligger Altamiras Nationalmuseum och forskarcenter som har inriktat sig på förhistoriskt liv och konst på grund av den närbelägna grottan i Altamira.

Konst och arkitektur

Om härliga stränder, gulliga byar och fantastisk natur inte har övertygat dig om att vilja upptäcka mer av norra Spanien kanske konst och arkitektur kan hjälpa till på traven?

Det finns många spännande grottor att utforska i norra Spanien men en står ut lite extra, det är Altamira-grottan med sina grottmålningar från den paleolitiska tiden. Grottan ligger nära den historiska staden Santallina del mar i Cantabria. En del av grottans målningar har daterats till för 36 000 år sedan. Grottan återupptäcktes i modern tid 1868.

Plaza Corro Campios

Guggenheim Museet i Bilbao

Den amerikansk-kanadensiska arkitekten Frank Gehry har ritat och designat Guggenheim museet i Bilbao. Det är ett exempel på en 1900-tals design som verkligen står ut. Museet omfattar 24000 kvadratmeter varav 9000 kvadratmeter utgör utställningsyta. Sammantaget blir museet en skulptur i sig och som samtidigt är fint integrerad i Bilbaos stadsbild.

North_Spain_MiMove

Museuo de Bellas Artes de Asturias – konstmuseet i Asturias slog upp dörrarna 1980. Idag äger museet en av Spaniens finaste publika konstsamlingar, ca 15 000 verk från 1300-talet och framåt av konstnärer såsom El Greco, Goya, Sorolla, Picasso, Dalí och Miró. Museet ligger inhyst I flera byggnader som ligger i ett kvarter inte långt från katedralen i gamla stan i Oviedo.

Den gotiska katedralen är också värd ett besök. Den ligger nära den gamla stadskärnan och kallas också för Sancta Ovetensis, vilket refererar till den mängd av fina reliker som har hittats innanför dess väggar.

North_Spain_MiMove

Oviedos katedral har varit ett självklart besöksmål för många pilgrimer sedan länge. Det finns teorier om att Jakobsleden startade här och ett uttryck säger:

“Den som vandrar till Santiago men inte till Salvador, besöker tjänaren men inte Herren”

Idag är rutten en mindre välbesökt del av Jacobsleden på grund av att det är en mer krävande vandring än den rutt som går genom Frankrike.

Kultur, gulliga byar, stränder och underbara landskap! Det är norra Spanien i ett nötskal – har du lust att upptäcka mer?