Tennis gav flytt till Spanien

MiMove on 2019-10-10

Den här veckan på MiMove-bloggen berättar Linda från Stockholm om hur det var att flytta till Albir i Spanien. Sonens tennis var det som avgjorde.

Vi är en familj från Stockholm i Sverige med tre barn, två döttrar och en son. Jag är PT och utbildad inom kost och hälsa medan min man Magnus är digital nomad och har sitt yrkesliv på nätet och kan arbeta var som helst.

tennis_MiMove

Vår son, Kevin, spelar tennis och vill satsa på sin sport. När vi bodde i Sverige tränade han i Södertälje fyra gånger i veckan, ca 40 minuter bort med bil. Det var väldigt slitigt att sitta och köra till och från träningar och sedan tävlingar varje helg.

Satsa på tennis

Pojken som hade träningstiden före Kevin berättade att han och hans familj skulle flytta till Spanien för att han skulle kunna satsa fullt ut på sin tennis. Familjen bjöd ner oss till att hälsa på och vi åkte ner i två veckor. Det var så himla härligt, soligt och skönt. Kevin spelade en massa tennis och vi kunde umgås som familj. De hade flyttat till Albir utanför Alicante och vi verkligen stormtrivdes under besöket. Men sedan åkte vi hem igen och vardagens rullade på med alla måsten.

tennis_MiMove

Tiden därefter åkte vi till olika länder på träningsresor, Nice, Barcelona och andra ställen i Spanien. Men inget område var lika mysigt som det första vi lärde känna i Albir.

2014 började Magnus prata med en annan pappa i Stockholm vars barn också spelade tennis och så bestämde de sig för att åka ner och provbo i tre månader. Valet föll på Albir eftersom vi hade så många goda minnen och det fanns andra svenska familjer som flyttat dit på grund av tennisens skull. Kevin fick med sig skolböcker och fick tillstånd från skolan att studera på distans för att kunna vara i Spanien i tre månader. Döttrarna och jag åkte ner och hälsade på så ofta vi kunde. Både Kevin och Magnus stortrivdes och när jag efter tre månader frågade ”när kommer ni hem” svarade de ”de gör vi inte”.

Stannade kvar i Spanien

Det visade sig att Magnus redan hade hyrt en villa i sex månader till och bad mig gå till Kevins skola och be om ytterligare ledigt. Då gick Kevin i årskurs fyra. Det svenska skolsystemet är inte särskilt pigga på hemskolning och skolan var inte alls med på noterna. De bara konstaterade att om Kevin inte kom tillbaka skulle han få olovlig frånvaro. Så då fick det bli så.

tennis_MIMove

Under de sex månaderna skrev vi in Kevin vid en internationell skola, eller det var vad vi trodde men det visade sig att skolan var helspansk. Kevin förstod ingenting och grät i sex veckor innan vi lät honom sluta och börja i en engelsk skola istället. Nu kunde han studera på förmiddagarna och träna tennis på eftermiddagarna. Vi lärde också känna en annan skandinavisk familj som gjort likadant. Efter de där sex veckorna som var lite tuffa har det gått jättebra.

Skulle passa för alla

Döttrarna och jag försökte vara nere i en vecka per månad och med lite pusslande och hjälp från mormor kunde jag vara nere några extra helger också. En av döttrarna har haft det lite kämpigt med skolan och vi ville inte att hon skulle byta till en internationell skola utan att hon själv ville det och drev på för att byta. Hon tyckte till exempel väldigt illa om ämnet engelska i den svenska skolan och tanken på att gå i skolan helt på engelska var helt främmande.

tennis_MIMove

Men efter några månader sa hon att hon gärna ville testa att flytta ner. Sagt och gjort! Och till vår förvåning har det gått mycket bättre än vi någonsin vågat hoppas på. Hon stormtrivs och har utvecklats så mycket sedan vi flyttade. Här går hon i en liten klass med bara tio elever som kommer från alla världens hörn vilket gör att hon inte behöver känna sig utanför eller konstig. Engelskan flyter fint och nu är det hennes första språk. Skriver gör hon knappt alls på svenska längre. När vi flyttade var hon 11-12 år och det har gått så bra trots att det kanske var en lite känslig ålder att göra en så stor förändring i. Kevins tennis var anledningen till att vi flyttad men dotterns utveckling är en oväntad men välkommen bonus!

 tennis_MIMove

Tennis tar mycket tid

Kevins tennissatsning tar mycket tid och det är många resor så för att det ska fungera har han slutat den engelska skolan för att istället gå i en amerikansk skola som ges helt online. Spanjorerna är väldigt tillmötesgående och försöker verkligen hitta lösningar som fungerar för oss som familj. Jag uppfattar att det spanska systemet är mycket mer flexibelt än det svenska. Borgmästaren kontaktade oss för att vi skulle delta i en artikel om utländska idrottare som kommit till Albir för att satsa på sina sporter. Han arbetar hårt för att området ska vara attraktivt för utländska idrottsutövare.

tennis_MIMove

Jag insåg ganska snabbt att jag måste lära mig spanska om jag ska bo och leva här, även om de flesta kan engelska. Barnen lär sig ju automatiskt i skolan men jag har valt att ta några intensivkurser. Idag förstår jag det mesta men är väl inte helt flytande på att tala än. Jag kämpar på!

Engagerade tennistränare

Kevins tennistränare är spanjor men han talar mycket bra engelska. Jag upplever att de spanska tennistränarna är stolta och engagerade i sina elever. De närvarar på turneringarna och är personligen intresserade, de lever med sina elever på ett annat sätt än i Sverige där jag uppfattar mer att när träningstimmen är över går de hem till familjen.

tennis_MIMove

Den största skillnaden sedan flytten är att allt är lugnare här. I Sverige är det klockan som styr. Klockan avgör hur mycket tid jag har medan här gör jag det jag behöver göra och därefter får vi se vad klockan har blivit. Vi har mycket mer tid att umgås som familj och vi är också mer sociala här. Även om vi går upp klockan 6 på morgonen hinner vi mer, kanske är det vädret som gör skillnad?

Billigare vardag

Det är många saker som har förändrats genom att vi bor här, bland annat är det billigare. Tennissatsningen kostar ca en tredje del mot motsvarande satsning i Sverige så det är ett stort plus för oss.

Min man är som sagt digital nomad och har fortsatt att jobba som tidigare. Jag har kommit igång med att hjälpa till lite med fysträning och PT-lektioner men än så länge är det mest för människor jag känner. Jag har också arrangerat träningsresor hit.

tennis_MiMove

Vi är fantastiskt nöjda med vår flytt till Albir och jag tror att vi kommer vara kvar här ett tag. Albir ligger på Costa Blanca mellan Benidorm och Altea. Här bor ca 14 000 invånare, runt centrum och stranden är det inga höjdskillnader men bostadsområdena sluttar upp mot Berget Sierra Helada.

Vackert i Albir

Sierra Helada har ett naturskyddat område med en fyr dit man kan ta sig på den populära promenadstigen som går längs med bergssidan mot vattnet. Det är en fantastisk 5 km sträcka att ta morgonpromenader, jogga eller bara ta en promenad på med familjen. Genom denna underbara natur och berg vi har så är det ett mikroklimat just i denna zon som gör att temperaturen är varmare på vintern med ett snitt på 19 grader, och nästan inget regn med 320 soldagar och över 3 000 soltimmar om året.

Denna lilla moderna semesterort ligger ungefär 40 minuters bilresa från Alicante och 5 km från Benidorm. Det är ett lugnt område men med mycket restauranger, affärer och en fantastisk strandpromenad. Albir är staden som lever året runt, annars är det många orter som stänger igen på vinterhalvåret men inte hos oss.

tennis_MiMove

Men det är det första steget, den första flytten som kan kännas svår. Har man väl gjort det en gång är det mycket lättare att drömma större. Det känns inte alls så läskigt att fundera på att flytta till ett nytt land någon gång i framtiden. Vi kan tänka oss bo på många olika ställen. Att den här flytten gick så bra tror jag var för att vi redan kände några svenskar här som kunde hjälpa oss att komma in i allt.

En time-out

Jag tror att alla skulle må bra av att ta en time-out från livet i 1 – 3 månader. Ta med barnen och skolböckerna, testa att bo utomlands, låt barnen öva engelska och lära känna en ny miljö. De växer så mycket av det. Vi har inte brytt oss om svenska skolan utan prioriterar att barnen lär sig bra engelska istället. Svenska är ett sådant litet språk och behöver de bli bättre på det i framtiden får de väl gå en kurs.

Det jag tycker är tråkigt är att svenskar ofta kan vara lite reserverade, de vill inte tränga sig på. Medan vi som redan har flyttat är nog lite ovanligt sociala och hjälper jättegärna till om någon bara hör av sig. Även om någon bara ska resa till Albir på semester så hjälper jag ju gärna till med rekommendationer på restauranger och utflykter. Det är bara att höra av sig, våga lite! Jag har email: linda@ptkonsulterna.se.

Nu ser vi fram emot Kevins nästa stora tävling i Alicante!