8 somriga drinkar

MiMove on 2019-07-18

Sommaren är över oss och livet känns lite lättare med sol och värme. Vädret i medelhavsområdet är vackert, varmt och soligt med klarblå himmel. Den här veckan kikar MiMove-bloggen på svalkande somriga drinkar för de där långsamma sommareftermiddagarna.

Summer_drinks_MiMove

Sangría i allas glas

Sangria behöver ingen närmare introduktion. Det är kanske den mest välkända drycken i Spanien. Men kände du till att du kan förnya den genom att ändra ingredienserna lite? Det finns många saker du kan testa. Till exempel “Sangría de cava” där du byter ut vinet mot Cava. Och om du gör den med Cava då är melon att rekommendera som frukt i blandningen.

Du kan också göra portugisisk Sangria där smaken är en blandning mellan syrlig och söt och ofta är gjord på portugisisk alkohol, Aguqrdente som är en brandy gjort på sockerrör. Recept kan du hitta här och här.

Vino de Verano

Lite mjukare än Sangria är den populära drycken “Tinto de verando” (sommarröd) i Spanien. Av tradition görs drycken av rödvin som är blandat med “Casera”. “La Casera” är ett gammalt spanskt läskföretag som konkurrerade med Coca-Cola om den inhemska spanska marknaden under Frankos tid (Coca-Cola vann tävlingen och är det dominerande märket i Spanien).

summer_drinks_MiMove

Casera är en söt, genomskinlig läsk som påminner om 7-up eller Sprite och det finns också en citron-variant. Drycken säljs numera enbart för att blandas med vin och göra just “Tinto de Verano”. Tinto de verando dricks av lokalbefolkningen endast under sommaren. Spanjorerna dricker den ofta som måltidsdryck till lunch eller middag eller som alternativ till öl om de går ut på kvällen. Numera kan man också köpa Tinto de Verano färdigblandad i mataffären.

“La Casera” överlever endast på grund av att Tinto de Verano är så omåttligt populär som sommardrink.

Licor Beirão – smakar som ingenting annat

Om du är i Portugal och tycker om starka alkoholhaltiga drycker måste du testa Licor Beirão. Receptet ä ren välbevarad hemlighet och vi vet inte hur den är gjort. Den söta likören kommer från 1800-talet och har en mycket speciell smak. Den används även i cocktails och av dem är den mest berömda “Caipirão”, som görs med is och limejuice för att skapa en frisk sommardrink för dig att njuta av.

 En Clara, tack

Om du blandar ut ölen med något blir den mindre stark. I Spanien är det vanligt att man använder Casera, antingen med citronsmak eller den neutrala. Den påminner om den brittiska drycken “shandy” men i Spanien ber du om att få en “Clara”. Den släcker törsten bättre eftersom den innehåller mindre alkohol. Tanken bakom är att sommarnätterna är långa och det blir lätt många drinkar och det är lättare att överleva kvällen om ölen är utspädd.

summer_drinks_MiMove

 

Testa Vermú

Även om det kanske inte är en utpräglad sommardryck så är “Vermú” en typisk spansk dryck. Det är en aperitif ungefär som Cinzano eller Martini och man dricker den oftast före lunch. Drycken dricks främst runt Madrid och i norra Spanien.

Svalkande supernöt

Om du letar efter en spansk sommardrink utan alkohol måste du testa ”Horchata de Chufa”. Det är en mjölkliknande dryck som gör av tigernötter (chufas på spanska). Den är härligt söt av sig själv och lokalbefolkningen dricker den bara på sommaren. En tigernöt är faktiskt inte en nöt alls utan från familjen halvgräs och har blivit kallad en ”Supermat”.

Nöten, eller gräset innehåller mycket järn, protein och kalium och upptäcktes och började odlas redan för 6000 år sedan. Studier från Oxfords universitet visar att våra förfäders kost under stenåldern kunde bestå till 80 procent av Chufas. De odlas i södra Europa, i Afrika och i Mellanöstern. Så inte nog med att ”Horchata de Chufa” smakar fantastiskt gott, den är också gjord på en riktigt hälsosam växt. Vill du veta mer om den här hälsosamma nöten (som inte är en nöt) och kanske har lust att göra egen mjölk kan du kika här.

summer_drinks_MiMove

”Horchata de Chufa” kommer ursprungligen från Valencia men säljs över hela Costa Blanca och Costa de Valencia men även i andra delar av Spanien. Ofta kan man hitta den i glassaffärer som har stora maskiner som ser till att drycken är halvfrusen när den säljs vilket gör att den smakar till och med ännu godare.

Granizada – mer svalkande än glass

Ett alternative till “Horchata”, är “Granizada”. Det är en dryck som görs på krossad is och citronjuice och säljs också den där de säljer glass.

Flytande maräng som sommardryck

En något kaloristinn sommardryck som förlorat i popularitet under senare år är “Leche merengada”. Den är ett mellanting mellan en milkshake och en efterrätt och smakar himmelskt gott. Det görs på mjölk, socker, ägg (för att göra marängen) och kanel. Den görs under uppvärmning för att sedan frysas och den serveras fryst.

Med eller utan alkohol, det finns inget skäl att inte dricka en svalkande dryck i sommar. Det finns så många att välja mellan och testa. Vilken kommer bli din favorit I sommar?