På bättre humör i Spanien, tycker Mi

MiMove on 2018-11-13

MiMove-bloggen har träffat Mi Ridell, svensk skådespelerska, föreläsare och poddare som delar sin tid mellan Sverige och Spanien sedan flera år. Hon tycker att hon blir på bättre humör i Spanien. Ljuset och livsstilen gör så mycket.

Mi_Ridell_MiMove_Spanien

Vi är digitala nomader min sambo, Peter och jag. Sonen Max är den som är på heltid i Spanien medan vi vuxna reser mellan länderna. För oss fungerar det fantastiskt, att få det bästa av båda världar samt ha en lycklig son, det kan inte bli bättre.

På bättre humör i Spanien

Peter var involverad i ett fastighetsprojekt i Marbella i Spanien år 2013 och skulle vara i Spanien i tre månader. Just under den här tiden trivdes inte Max i sin skola. Jag hade hört att det fanns en liten gullig skola i Marbella-området och kollade upp det. Därefter frågade jag rektorn i skolan i Sverige om inte Max kunde få gå i skolan i Spanien under tre månader, vilket han sa ja till.

Skolan hade bara 44 elever från förskoleklass och till nian och Max stormtrivdes. Han är helt enkelt på bättre humör i Spanien. Efter de tre månaderna ville han gärna stanna kvar och Peters projekt drog ut på tiden så det fungerade att Max stannade ett tag till. Men varje gång det blev tal om att flytta hem igen ville Max stanna så nu har han gått i skola i Spanien kontinuerligt sedan årskurs 5 och nu går han i första året i gymnasiet, också det i svenska skolan. Och vi vuxna har fortsatt att pendla.

Mi_Ridell_MiMove_Spanien

Digitalt nomadliv

Jag jobbar ju med film och teater men även med föreläsningar, så jag behöver vara på plats i Sverige för vissa uppdrag. Mycket av planeringen och förberedelserna kan jag dock göra från Spanien. När jag är i Sverige är Peter i Spanien och vice versa, men ofta kan vi vara samtidigt i Spanien, då är det skönt att vara tillsammans som familj.

När jag kom ner i början saknade jag ett enkelt sätt att få tips och rekommendationer om till exempel bra restauranger, var man kan klippa håret och vilka aktiviteter som hände just nu i området. I början satte jag upp en Facebook-sida som blev väldigt populär. Men över tid har jag blivit mer nyfiken på podcast-mediet. Så, i början av året drog jag igång Marbella-podden. Det är en podcast som jag sänder ungefär en gång i veckan och som handlar om livet i Marbella och med tips om lokala händelser, restauranger, butiker och så vidare.

Nu har jag sänt 34 avsnitt och har 22 000 lyssnare, flest från Sverige men det finns ju svenskar över hela världen så jag kan se att jag har lyssnare från andra länder också. Det har varit en jättekul resa och det finns verkligen spännande människor här i området som jag skulle vilja ha med i podden. I dagarna har jag också gjort min första vodd – det vill säga en videovariant av podcasten. I framtiden finns det även planer på att starta en internationell variant – om det blir ljud eller video det får vi se.

Kroppen ljuger aldrig

Jag har också skrivit en bok om kroppsspråk (Kroppen ljuger aldrig) och jag åker runt och föreläser om den. Som skådespelerska är jag ju van vid att använda kroppen för att uttrycka det jag vill säga. Och det är saker som man kan tänka på och som påverkar välmåendet väldigt mycket även i vardagen.

Även om vi lever i en modern tid med teknik och ett snabbt tempo är våra hjärnor fortfarande de samma som de har varit under väldigt lång tid. Vi påverkas av ganska enkla saker. Om man är deprimerad sätter det sig i kroppen, man kanske drar upp axlarna, sitter lite framåthukad och hänger med huvudet.

Mi_Ridell_MiMove_Spanien

Den rörelsen är något hjärnan känner igen från när man inte mår riktigt bra. Det råkar också vara samma ställning kroppen intar när man tittar i sin telefon eller padda, axlarna åker fram, huvudet ner och man skärmar av sig från omvärlden. Även när man fryser åker axlarna upp, man spänner sig och mungiporna halkar ner. När kroppen ser ut så, tror hjärnan att man är deprimerad. Om man istället drar tillbaka axlarna, rätar på ryggen, lyfter blicken och ler mot världen tror hjärnan att man är glad och mår bra. På så sätt kan man faktiskt välja sitt humör. Det fungerar faktiskt.

Mer till freds i Spanien

Klimatet i Spanien hjälper naturligtvis till. När det är sol och varmt känns allt lite lättare. Man sträcker på sig, tittar varandra i ögonen och det är skönt att vara ute och man slipper frysa. Medan i norra Europa blir det mörkt och kyligt under halva året, då tittar man ner i backen och skyndar sig fram för att slippa kylan och blåsten. Det är klart att det är lättare att vara glad och på bra humör i Spanien.

Som digital nomad tycker jag naturligtvis att tekniken är fantastisk. Det är ju den som gör att jag kan ha det här livet. Men, det gäller också att koppla bort tekniken ibland och se att det mänskliga mötet är det som är betydelsefullt. Vi behöver börja se varandra igen och inte bara titta ner i våra telefoner. Att respektera varandra är så viktigt. Ordet respekt, att respektera kommer från att återse, att återkoppla en annan person. Det är viktigt och vi alla mår bra av att ha lite mer respekt i våra liv. I Spanien möter man människor på lite mer på det gamla sättet. Mer fokus ligger på att vara utomhus och träffas än att sitta med näsan i en skärm. Det är lättare att vara på bra humör i Spanien, just för att det är så trevligt med de sociala mötena. De piggar verkligen upp.

Mi_Ridell_MiMove_Spanien

Marbella har vuxit i mitt hjärta

Ursprungligen var jag faktiskt inte så förtjust i Marbella. Jag har aldrig riktigt varit en sådan som gillar att umgås med samma människor hemma som utomlands och det är ju väldigt mycket svenskar i Marbella. Men nu har jag fått ett helt annat intryck av Marbella. Det är så vackert och har fantastiskt mycket att erbjuda. Flodvandringar är till exempel en av mina favoriter. Överallt finns det torra flodfåror man kan gå i. Då och då fylls de med vatten efter skyfall men mellan regnen är de fantastiska vandringsstråk. Jag har också börjat rida på stranden. Det är helt fantastiskt!

Mi_Ridell_MiMove_Spanien

Idag har jag många nationaliteter i mitt umgänge här nere. Det är så inspirerande. Tyvärr har jag inte några riktigt goda spanska vänner än eftersom min spanska ännu inte är tillräckligt god. Men jag jobbar på det. Just nu slukar jag spanska serier på Netflix, det är ett utmärkt sätt att vänja sig vid att lyssna på spanska. Sätter man dessutom på textning på spanska får man det skrivna ordet på köpet.

Verkligheten är här och nu

På det hela taget har vi det jättebra här. Det händer att mina gamla vänner säger ”när ska du komma tillbaka till verkligheten” och då tror jag att de tänker att verkligheten måste både vara grå och lite stressig. Men så ser inte mitt liv ut längre. Jag har det bästa av båda världar och jag uppskattar min tid i Spanien enormt.

Vi äter bättre här, handlar frukt och grönt på den lokala marknaden, njuter av solen och av att umgås som familj och med vänner på ett spontant och avslappnat sätt. Sjukvården är fantastiskt, skulle jag bli sjuk i Sverige skulle jag hoppa på ett plan till Spanien på en gång.

Mi_Ridell_MiMove_Spanien

Vardagslunk i Spanien

Vi har en fantastisk vardag här. Men det är ju verkligen vardag, Lidl, läxor, mat och tv-tittande. Solen, värmen och det lite lägre tempot gör gott men många tror att det är svårt att få ett riktigt liv bara för att det är semesterväder. Men så behöver det inte alls vara. Vi varken dricker mer alkohol eller latar oss mer här. Däremot är det lite extra skönt när man vet att det börjar bli snö och mörkt i vårt andra hemland. Den största fördelen med att vara i södra Spanien jämfört med Sverige är ljuset. Det är flera extra timmars dagsljus här. I Sverige går ju solen ner vid 15-tiden på dagarna under vintern. Det är så skönt att slippa här nere. Ljuset är så bra för mitt goda humör i Spanien.