Spansk Cava i glaset

MiMove on 2020-03-13

Mat och dryck är viktiga komponenter i Spanien och lite Spansk Cava i glaset gör alla glad. Vi på MiMove-bloggen är mycket förtjust i bubbel. Cava är en av våra favoriter. Finns det några likheter med Champagne, vad är det som påverkar smaken och vad ska man hålla utkik efter på etiketten? MiMove-bloggen reder ut begreppen.

Cava_MiMove
Spanska vindruvor

Ordet Cava kommer från det Katalanska ordet för bergsgrotta. Vinet måste lagras i många månader och ursprungligen skedde det i just cavor. Fransk Champagne  är producerat i Champagne av druvor odlade i Champagne, medan Cava är producerad i vilken Spansk kommun som helst.

Cava görs som Champagne

Det saknas restriktion på geografiskt område eftersom de flesta av producenterna är beroende av ett lägre pris på druvor. Skulle druvorna endast få tas från de ursprungliga områdena skulle druvpriset pressas upp.

Byn Sant Sadurní d’Anoia i Katalonien sägs vara den första ort som tillverkade Cava.

Cava_Cellar_Mimove
Lagring av Cava

Från början tillverkade man Cava av samma druvor som Champagne i Frankrike och det rådde många likheter mellan vinslagen. När vinlusen Phylloxera kom från Amerika under 1860-talet och angrep de europeiska vinstockarna slogs större delen av Europas vinproduktion ut. Efter många misslyckade försök med att utrota vinlusen kom man på en lösning. Genom att ympa resistenta amerikanska stockar på de europeiska fick odlarna stockar som stod emot vinluseangrepp. Då började också Spanien odla egna druvor som användes för att tillverka Cava. I början pågick också en namnstrid där Cava-vinet gick under namnet Champaña. Mycket snarlikt Champagne. Inte förrän på 1970-talet avgjordes striden och Cava fick sin officiella benämning, Cava.

Bubblorna skapas av jäsningen

Först jäser man vinet på vanligt sätt för att skapa ett stilla vin på var sin druvsort i tunnor. Därefter blandas druvsafterna och man tillsätter lite socker för att få igång jäs-processen som skapar bubblorna. Genom att olika druvsafter blandas går det att säkerställa att smaken är likadan år från år.

Minimum ska vinet ligga och jäsa i nio månader. Under jäsningen bildas en biprodukt. Under dessa månader roteras flaskorna långsamt och vänds också så att lutningen gradvis ökar. När de har vridits klart har de korken nedåt så att biprodukten, jäs-fällningen, har samlats i flaskans hals. Med hjälp av en maskin fryser man ner fällningen. Detta för att när korken skjuts ut ur flaskan på grund av det uppbyggda trycket, tas fällningen bort. När fällningen är borta är inte flaskan full längre. Då fylls flaskan på med stilla vin, ibland blandat med socker. Dels för att förhöja smaken, dels för att fylla flaskan. Därefter förseglas flaskan med en kork. Korken är markerad med en fyruddig svart stjärna på botten om cavan är tillverkad enligt den traditionella metoden.

Sugar_Mimove

Olika cavta-sorter har olika mängd socker i sig. Det naturliga sockret används nästan helt vid jäsningsprocessen och sockerhalten består mest av det tillsatta sockret strax före förseglingen av flaskan. Klassifikationen av Cavan handlar om mängden socker samt hur långt tid som flaskan fått på sig att jäsa.

Hur mycket socker är det i Cava?

Brut nature – max 3 gram socker per liter. Inget tillsatt socker, endast det som naturligt finns kvar efter jäsningen.

Extra brut – max 6 gram socker per liter.

Brut – max 12 gram socker per liter

Extra Seco (extra torrt) – mellan 12 och 17 gram socker per liter – Det är här man kan gå fel eftersom namnet låter som om vinet skulle innehålla extra lite socker.

Seco (torrt) – mellan 17 och 32 gram per liter

Semiseco (semitorrt) – mellan 32 och 50 gram socker per liter

Duce (sött) mer än 50 gram socker per liter.

Hur länge jäser Cava?

Cava kan också klassificeras utefter hur länge jäsningen har pågått.

Joven – mellan 9 och 15 månader.

Reserva – mellan 15 och 30 månader

Gran Reserva – längre än 30 månader vilket motsvarar årgångs-champagne.

Ju längre lagrad Cavan har varit desto mer smak av rostat bröd och nötter.

Sparkling_MIMove

För att en dryck ska få kallas Cava måste några kriterier vara uppfyllda:

  • Endast dessa druvor får ingå: Macabeo, Xarel-lo, Parellada, Chardonnay, Pinot noir, Malvoisie, Trepat, Grenache och Monastrell. De tre sistnämnda används för att göra rosé.
  • Druvorna ska komma från ett definierat ursprungsområde (DO) i Spanien. 95 procent av cava-producenterna finns Katalonien.
  • Vinet ska tillverkas enligt den traditionella metoden.
  • Alkoholhalten ska vara mellan 10,8–12,8 volymprocent.

Likheterna med Champagne är således stora, framför allt vad gäller framställningsmetod även om druvsorter och klimat påverkar smaken. En stor skillnad är dock priset, Cava är mycket prisvärt jämfört med Champagne.

Italiensk konkurrent

Cava-producenterna känner av konkurrensen från andra billigare mousserande viner, framför allt Italienska Prosecco. Cava-producenterna arbetar hårt på att ta fram mer exklusiva sorter som de kan ta mer betalt för samt mer experimentella varianter.

Vines_MiMove

Det gäller att läsa etiketten rätt så att man väljer en sort man kommer tycka om. MiMove-bloggens absoluta favorit är en brut nature för 2,5 euro flaskan som vi köper vår lokala supermercado i Spanien. Det känns lyxigt i vardagen på terrassen och se solen går ner i havet. Men ett glas Cava är ju naturligtvis också helt rätt en grå vinterkväll i norra Europa. Och för dem som inte tycker om alkohol finns många goda alternativ.