Dröm om boende i solen ökar trots virus

MiMove on 2020-05-07

MiMove gjorde en internationell enkätundersökning bland sina besökare i april och 43 procent säger att de till och med är mer intresserade nu än tidigare av att köpa ett hem i solen trots virus och restriktioner. 20 procent säger att de tänker köpa inom 12 månader. Och det kanske inte är så konstigt att längtan är extra stark efter restriktioner och reseförbud, dessutom förväntar sig många ett större utbud och kanske även mindre konkurrens om bostäder efter virus är borta.

Flera av de som svarat menar att viruset har fått dem att inse att man inte ska vänta på att uppfylla sina drömmar, säger Marcus Surtén, VD för MiMove Spanien och Portugal.

Takvåning Costa Del Sol utan virus
Dröm om Sol kvarstår trots virus

Lägenhet eller villa?

Enkätundersökningen visar också att svenskarna är mest intresserade av att köpa en lägenhet medan de internationella köparna lutar mer åt ett fristående hus. I inget av fallen verkar rådande situation i Spanien och Portugal ha inverkat på beslut eller åsikt.

De 6 saker vi tittar mest på, oavsett nationalitet, när vi ska köpa ett andra hem i solen är:

  1. Läget
  2. Priset
  3. Balkong/terrass eller trädgård
  4. Tillgång till pool
  5. Närhet till restauranger och barer
  6. Närhet till strand

Drygt hälften av de svarande säger att de har en budget på upp till €200 000 att röra sig med. Ytterligare nästan 30 procent har en budget på mellan €200 000 och €500 000.

Positiva utsikter trots virus

När det gäller fastighetsmarknaden framöver, i framför allt Spanien, tror en övervägande majoritet av de som svarat att priserna kommer sjunka, utbudet gå upp och efterfrågan gå ner.

-Detta stämmer dock inte så bra överens med hur man säger att man själv ska agera så det kan vara så att man tror att andra påverkas mer än vad man själv gör. Vad som händer återstår att se, men undersökningen visar på en positiv framtidssyn, säger Marcus Surtén.

Takvåning Penthouse Marbella
Dröm kvarstår – härligt boende trumfar virusoro

Nyligen gjorde MiMove även en undersökning bland sina anslutna mäklare för att höra hur de tänker om framtiden. Även där var framtidstron hög och man tror att marknaden är helt tillbaka till 2021 senast.

 

Ladda ner rapporterna om vad konsumenterna tror här och vad mäklarna tror här. (Rapporterna är på engelska)