Fyra vackra sjöar

MiMove on 2020-01-17

Här beskriver vi fyra vackra sjöar i Portugal och Spanien. Solen, havet och stränderna attraherar miljoner besökare till Spanien och Portugal varje år. Men om du tröttnar på havets vågor kanske det är dags att utforska de vackra sjöar som båda länderna har?

Portugisk sjö
Sjö i Portugal

De sju städernas lagun

Den första sjön hittar vi i Portugal, i Azorernas skärgård. Den heter Lagoa das Sete Cidades, De sju städernas lagun. Det är en tvillingsjö som ligger i en vilande vulkans krater.

Härlig Sjö
Underbar Sjö

Sjöarna utgör den största vattenreservoaren i regionen och är en av de viktigaste källorna till sötvatten i skärgården.

En science fiction-sjö

Nästa sjö ligger också i Portugal men på fastlandet. Det är en konstgjord sjö som kallas Covão dos Conchos och ligger i Serra da Estrela-bergen. Den är berömd för ett “hål” för överflödigt vatten mitt i sjön.

lakes_MiMove
Konstgjord sjö

Sjön skapades 1955 när man byggde en hydroelektrisk damm i närheten. Istället för att bygga ett rör för att leda vatten mellan de två sjöarna Lagoa Serra da Estrela och Lagoa Comprida bestämde ingenjörerna sig för att borra en tunnel genom berget för att koppla ihop de två sjöarna. Tunneln skapades för att förse de närbelägna områdena med dricksvatten. Eftersom det inte finns några andra byggnader i närheten av mynningen ser det ut som om tunnelmynningen är en del av sjön snarare än en del av ett infrastrukturprojekt. Dessutom växer det växter runt mynningen vilket gör att det stora hålet ser ännu mer naturligt ut. Det hela har en sci-fi-känsla kring sig och när bilder kom ut på nätet 2016 blev det en viral snackis.

Vackra glaciärsjöar

lakes_MiMove
Spansk sjö

Vår tredje sjö ligger i norra Spanien, i Asturias-regionen. Det är egentligen två och biland tre sjöar. Covadonga-sjöarna är glaciärsjöar som ligger på 1134 meters höjd. De kallas ofta Enols sjöar eller helt enkelt Los Lagos (sjöarna) men de heter Enol och Ercina och ligger i Picos de Europas-bergskedjan, och betraktas ofta som den ursprungliga mittpunkten för Picos de Europa nationalpark som skapades 1918.

lakes_MiMove
Härlig vy i Spanien

Vägen som går mellan Covadonga till sjöarna är en populär väg för cyklister. Den har till exempel varit en del av Vuelta a España många gånger under de senaste 25 åren. Vuelta a España är ett årligt cykellopp i Spanien i samma anda som Tour de France.

De oerhört vackra glaciärsjöarna Enol och Ercina utgör tillsammans Cavadonga-sjöarna men när det börjar töa bildas även en tredje, temporär sjö Bricial. När töperioden är över försvinner den sjön. På senare tid har många turister fått upp ögonen för sjöarna och trycket från besökare är numera ganska stort. Dessutom är området välkänt för sina religiösa kännetecken; det finns en basilika, en helig grotta, ett museum och en kyrka. Den stora basilikan syns på långt håll med sina två karaktäristiska spiror och byn ligger halvvägs upp för en bergssida.

lakes_MiMove

Don Quijotes sjöar

Om du verkligen älskar sjöar är nästa tips för dig. Lagunas de Ruiderna Natural Park, sjöarna i Ruidernas naturområde, är belägna på La Mancha plattån i Spanien. Området har inte en sjö utan hela 16 mindre sjöar som binds ihop genom vattenfall och floder och området anses vara där floden Guadiana börjar. Sjöarna förekommer i författaren Cervantes berömda berättelse om Don Quijote även om det i berättelsen sägs att det endast finns sju sjöar istället för 16. Men kanske fick Don Quijote solsting och hallucinerade efter någon av de många värmeböljorna som är vanliga just på La Mancha?

lakes_MiMove

Varje sjö har sin egen speciella karaktär och en del attraherar också många djur, framför allt fåglar av olika sorter. Naturskyddsområdet är dock inte bara sjöarna utan också San Pedro-dalen med slottsruinerna Rochafrida och Montesino-grottan som också är viktiga inslag i berättelsen om Don Quijote. Du kan se slottsruinen nära grottan med utsikt över odlingsfält som kanske också en gång i tiden var en sjö, innan den blev igenfylld.

lakes_MiMove

Så om vågor och sandstränder inte riktigt är din grej, kanske de vackra sjöarna är din nästa destination?