Det är lätt att köpa hus i solen

MiMove on 2019-10-17

Vad härligt att du också funderar på att köpa hus i solen! Du har en fantastisk resa framför dig och MiMove är här för att underlätta för dig.

Vi är alla vana vid sättet vi köper bostad på hemma; vi vet vilka sajter som är bäst, vi litar på att mäklarna har sin obligatoriska utbildning och är registrerade. Och vi litar på att informationen som står om bostaden stämmer. Dessutom litar vi på att bostäderna vi tittar på faktiskt är till salu och att vi ganska lätt kan få komma och titta på dem om vi vill. Visst låter det självklart?

MiMove_safe

I andra länder har man andra rutiner och vanor och ibland krockar det med det vi är vana vid. Därför finns MiMove! Vi försöker ge dig som letar efter en bostad i solen en enkel och angenäm upplevelse av att söka information, lära dig om olika områden, lära dig om hur det går till, skatter och lagar, hur det står till med den lokala fastighetsmarknaden.

Granskade och kontrollerade mäklare

Visste du till exempel att alla mäklare som annonserar på MiMove.com är granskade och kontrollerade av oss? Det betyder att vi har träffat dem personligen och att de uppfyller våra högt ställda krav på seriositet och transparens. Mäklare med ”kontoret på fickan” slipper du stöta på, på MiMove.

MiMove Verified

En annan sak som vi gör för att göra processen trygg och angenäm för dig som vill köpa hus eller lägenhet i solen är att vi dubbelkollar och verifierar mäklarnas uppgifter om bostäderna. Det kallar vi MiMove Verified och de bostadsannonserna är tydligt märkta med tummen upp-symbolen. Den visar att bostadspresentationen håller den högsta standarden både vad gäller kvalitet på foton och att informationen från mäklaren är utförlig och korrekt.

Sales_MiMove

Overifierade

Det händer att mäklarna av olika orsaker saknar bilder eller uppgifter för att nå upp till en MiMove Verified-presentation och då får bostaden ett mindre utrymme på MiMove.com – bilderna är mindre och presentationen är mindre utförlig. För att göra det enkelt för dig som bostadssökande har vi färgkodat kvaliteten på bostadspresentationen.

unverified_MiMove

Vill du bara se MiMove verifierade annonser kan du välja det ovanför listan med bostäder.

Gemensamt för alla presentationer är dock att det endast är mäklare som har uppdragsavtal direkt med säljaren som får annonsera och fastigheten måste vara registrerad i fastighetsregistret.

Klickar du in på en fastighet så kan du se vad som gäller för den individuella bostaden under bilden. Håll utkik efter de orangefärgade bockarna – det är de som visar vad som finns. Finns det ingen orange bock saknar bostaden det som står. Längre ner står också information om vad det kommer att kosta att köpa bostaden med transaktionsskatter etc samt ägandekostnad, till exempel avgift till föreningen som lägenheten ligger i och så vidare.

Bankåtertag

Det finns ytterligare en sorts bostadspresentation på MiMove och den står ut i så måtto att det är banker som säljer de fastigheterna. Dessa bostäder kallas Bankåtertag och har övergått i bankens ägo efter att de ursprungliga ägarna inte kunnat betala sina lån. Dessa fastigheter vill bankerna nu sälja och ofta har de ett pris som ligger under rådande marknadspris. Mer om vad som kan vara bra att tänka på om du är intresserad av ett bankåtertag  hittar du här.

Du kan göra riktiga fynd, kanske för att renovera och sälja vidare, hyra ut eller kanske för att använda som en egen bostad i värmen, så länge du tänker på att det är lite speciella förutsättningar för just bankåtertagna fastigheter. Tänk gärna på att vi får begränsat med information om bostäderna från bankerna vilket gör att du själv får kontakta dem via kontaktformuläret för att få veta mer om respektive bostad. De som hanterar visningarna av bostäderna har vi inte granskat och kontrollerat utan det är bankerna själva som väljer vilka de vill arbeta med. För att vara på den säkra sidan kan det vara bra att kontakta dem både på engelska och spanska. Observera att bankåtertagen endast gäller Spanien.

Skattekalkylator

I olika länder och till och med inom samma land läggs det på skatter och avgift vid köp av bostäder. För att underlätta för dig som går i köptankar har vi skapat en skattekalkylator där du kan se vad det kommer att kosta att köpa en bostad i ett visst område. Här hittar du kalkylatorn för Spanien och här för Portugal.

Söka och filtrera

Det finns många sätt att hitta drömbostaden på MiMove.com. Du kan till exempel göra en sökning under knappen FILTER. Där kan du välja storlek, pris, antal sovrum m m. Klickar du dessutom på det gröna plustecknet kan du väja palmer i trädgården eller havsutsikt eller något annat som är viktigt för dig. Där kan man också klicka i bankåtertag eller nyproduktion.

MiMove_filter

Tänk dock på att vi sällan har mer information om bankåtertagen än pris och storlek vilket gör att om du klickar i bankåtertag och till exempel pool eller havsutsikt så kommer du inte få några träffar alls, trots att det så klart finns bankåtertag med både pool och havsutsikt (bara att vi saknar den informationen). Just när det gäller bankåtertag är det lite mer egen research som gäller och att kontakta säljaren är ett bra första steg. När du gjort en sökning kan du klicka på ”Skapa Bevakning”. Då får du möjlighet att skapa ett konto där du sökningen sparas och ett mail skickas till din epost-adress när nya fastigheter som passar sökningen kommer in.

Kartsök

Du kan också välja KARTSÖK. Går du in på kartan kommer du se en mängd markeringar, en del är mörkgröna och en del ljusgröna. De mörkgröna visar bankåtertagna fastigheter medan de ljusgröna är fastigheter som säljs av privatpersoner via mäklare.

map_MiMove

När du zoomar in på en fastighet kanske du märker att många av bostäderna visas inom ett område istället för på en exakt adress. Det beror på att mäklarna sällan meddelar exakt adress för att andra, kanske mindre seriösa mäklare inte ska kunna veta exakt var en bostad ligger. Hör du av dig till mäklaren delar de naturligtvis gärna med sig av adressen. Om vi har adressen, som till exempel för många av bankåtertagen då visar vi precis var bostaden ligger på kartan. När du har zoomat in tillräckligt på det område du är intresserad av kommer bostäderna visas till vänster i bild. Kartsöket är endast tillgängligt på dator eller läsplatta, ej på mobilen.

Lifestyle-sök

Om du inte ännu vet var du vill köpa en bostad kan du använda vårt Lifestyle-sök. Du kan då ställa in reglagen efter det som är viktigt för dig och systemet kommer då ge dig förslag på orter som uppfyller dina önskemål. Kanske får du tips om helt nya ställen som du kan förälska dig i?

Lifestyle_MiMove

Bloggar

Under knappen “Bloggar” bloggar både en skattekonsult och en jurist om saker att hålla reda på vad gäller köp och boende i Spanien och Portugal. På vår egen blogg gör vi inlägg om intressanta företeelser i Spanien och Portugal och publicerar inspiration från människor som redan har tagit steget. Några har köpt bostad och flyttat ner permanent medan andra delar sin tid mellan olika länder. Kanske är de digitala nomader och kan arbeta var som helst. Anmäl dig gärna till vårt nyhetsbrev (längst ner på den här sidan) så riskerar du aldrig att missa några inspirerande blogginlägg.

MiMove

MiMove Insights

Det kan kännas otryggt att köpa hus eller lägenhet i ett land du kanske inte kan så mycket om; du vill ju veta att du gör en bra affär och inte blir lurad. Vi är ofta vana vid att ha bra kunskap om hemmamarknaden, om priserna är på väg upp eller ner, vad är kvadratmeterpriset på orten m m. För att underlätta för dig som vill köpa hus eller lägenhet i Spanien ger vi den informationen direkt på MiMove under knappen MiMove Insights.

MiMove_Insights

Där publicerar vi officiell statistisk om fastighetsmarknaden. Vi har till och med gjort den sökbar för att den ska vara lätt att använda. Gå gärna in och kika. Kom gärna ihåg att det är trender och jämförelser som är de intressanta. Individuella variationer är naturligtvis stora; ett orenoverat hus i bergen är billigare än en nybyggd lägenhet med havsutsikt vid stranden. Men har man bara det i bakhuvudet samt är observant på om siffrorna gäller provins, region eller stad och år eller kvartal kan siffrorna ge många insikter som kan vara bra att ha med sig när du funderar på var du ska köpa.

Vi har inte någon motsvarande tjänst för Portugal ännu.

Är du en av alla MiMoves Superanvändare? Då vill vi gärna höra ifrån dig! Maila oss på info@mimove.com.

Lycka till med att köpa hus i solen!