Portvin – endast från Portugal

MiMove on 2019-09-17

Portvin kommer från Portugal, det hörs ju till och med på namnet. Men visste du att det faktiskt var engelsmännen som låg bakom att det överhuvudtaget blev något portvin?

port_wine_MiMove

Engelsmännen och fransoserna låg i ständiga konflikter med varandra under 16- och 1700-talen. Som en del av detta bojkottade England franska viner och vände sig istället bland annat till Portugal för att hitta rödvin, vilket de också gjorde. Men resan till England över havet på skepp som kastades hit och dit i vinden var tuff för det känsliga vinet. För att motverka att det förstördes började engelsmännen tillsätta alkohol (en föregångare till det som idag säljs som Cognac).

port_wine_MiMove

Extra alkohol skapade portvin

Den tillsatta alkoholen gjorde rödvinet mer motståndskraftig mot rörelserna under båtfärden. En annan effekt av tillsatsen av alkohol var att vinet blev mycket sötare. Under jäsningsprocessen används mycket av druvsockret upp. Den processen avstannar vid högre alkoholhalt och mer socker blir kvar i vinet. Därför blev portvinet både starkare och sötare som ett resultat av färden över havet. Genom högre sockerhalt smakar ofta portvinet mer och fylligare än många andra rödviner.

Genom att experimentera vid vilken tidpunkt i processen den extra alkoholen tillsätts går det att bestämma sötman på vinet. I dag tillsätter man spriten tidigare i processen än vad som var brukligt i början, det vill säga portvin är betydligt sötare numera än vad det var i början.

port_wine_MiMove

Rödvinet fick sitt namn “Port” under senare delen av 1600-talet av den portugisiska hamnstaden Porto som ligger vid Douroflodens mynning. Den största delen av vinet som producerades i Dourodalen transporterades för vidare färd ut till andra europeiska länder. I enlighet med EUs policy för ursprungsmärkning får endast vin från Portugal marknadsföras och säljas under namnet portvin eller portovin.

Dourodalens vinregion i Portugal är en av de äldsta avgränsade vinregionerna i världen. Dourodalen etablerades som en skyddad region för vinodling år 1756 vilket gör att den är tredje äldst, efter Chianti (1716) och Tokaj (1739). Dalen är så speciell att den fick världsarvsstatus av UNESCO år 2001.

port_wine_MiMove

Dourodalen kring floden

Dourodalen, som sträcker sig utmed Douro floden i norra Portugal, har ett mikroklimat som är optimalt för oliver, mandlar och framför allt de druvor som portvin är tillverkat av. Regionerna kring Pinhão och São João da Pesqueira är centrum för portvinstillverkning och kännetecknas av idylliska quintas – egendomar som ligger utspridda på bergväggarna som brant sträcker sig på var sin sida om floden.

port_wine_MiMove

Pionjäranda

1744 blev Bartholomew Bearsley pionjär i Dourodalen. Han var en engelsk vinskeppare som valde att köpa en fastighet i dalen. Eftersom han var förste engelsman på plats gav det honom en unik chans att skapa kontakter och relationer med jordbrukarna och kunde på så sätt försäkra sig om att han fick första tjing på det vin som producerades.

Fastigheten ligger vid Lugar das Lages nära den gamla staden Régua och ägs fortfarande av bolaget Taylor’s. Taylor’s är en av de äldsta ursprungliga producenter av portvin. Taylor’s enda produkt är portvin och vill du lära dig mer kan du välja att gå med på en av deras guidade visningar.

port_wine_MiMove

Vinlusens attack

Allt rullade på fint för portvinet som ökade i popularitet och sågs som ett fint, kvalitetsvin i Europa, ända till Douro-området angreps av vinlusen år 1868. Under de fyra nästkommande åren ödelades de flesta av vingårdarna i Dourodalen. Priset på vinet gick upp kraftigt samtidigt som kvaliteten sjönk. Även idag kan man se övergivna vingårdar i dalen som aldrig lyckades komma på fötter igen.

Flaskor eller ekfat

En av de mer fascinerande aspekterna av portvin är de många, vitt skilda smakerna. Kanske har portvinet fler möjligheter än andra viner att paras ihop smakmässigt med olika maträtter. Portvin lagras antingen i flaskor eller på ekfat och sättet som det lagrats på påverkar smaken.

port_wine_MiMove

Dourodalen är uppdelad i tre olika regioner; Baixo Corgo, Cima Corgo och Douro Superior. En hållpunkt är att ju längre österut en region ligger, desto torrare är klimatet och desto djupare blir smaken på vinet. Så det kan löna sig att hålla lite koll på var druvorna i vinet är odlade.

Röda, vita, ljusbruna och vita druvor

Det finns drygt 80 druvvarianter, både röda och vita, som kan användas vid tillverkning av portvin. Men det är ungefär 30 stycken som är att rekommendera. Fram till cirka 20 år sedan kände vinproducenterna ofta inte till de många sorterna man skulle kunna välja mellan. De flesta moderna vingårdarna håller sig till en eller några av de fem röda toppdruvsorterna.

 port_wine_MiMove

Några vanliga portvinssorter

Det finns många olika officiella portvinskategorier men de flesta faller in under en av dessa fyra:

Ruby Portvin (röd): en mörkröd variant där vi finner Vintage, Late bottled Vintage (LBV), crusted och ruby port.

Tawny portvin (brungul): mycket sött portvin som har lagrats på ekfat. Har smaktoner av nötter och kola.

White portvin (vit): gjord på vita druvsorter som till exempel Rabigato, Viosinho, Gouveio och Malvasia.

Rosé portvin (rosé): den här kategorin är n relativt ny sort som innehåller portvinssorter med smaktoner av jordgubbe, viol och kola.

port_wine_MiMove

Traditionsenligt stampande

Många vinproducenter använder sig fortfarande av det traditionella sättet att pressa ut saften ur druvorna genom att trampa druvorna med fötterna. De anser att det är det bästa sättet (det enda sättet?) om man vill skapa ett högkvalitativt vin. Den mänskliga foten är tillräckligt stark att krossa druvan men tillräckligt mjuk så att inte druvkärnorna också krossas och ger vinet dålig smak. Under de två första timmarna när man stampar måste tramparen marschera likt en soldat för att alla druvor ska gås igenom. Därefter kan tramparen trampa lite mer fritt.

Det är ett hårt och slitsamt arbete och det är brukligt att försöka underhålla de som trampar genom att man spelar musik för dem. Ibland sjunger de eller diskuterar aktuella händelser för att få tiden att gå snabbare.

Numera finns det maskiner som härmar hur fötterna rör sig när de trampar druvor och som också ger högkvalitativt portvin.

Skördesäsongen ligger oftast under senare delen av september och en del vingårdar tar emot besökare som är välkomna att hjälpa till under skörden. Om du känner dig lite extra vältränad och vid god vigör kan det hända att du blir inbjuden till att hjälpa till att trampa druvor innan du får njuta av ett gott glas portvin. När går din resa till Dourodalen?