Svalkande kranvatten i Spanien

MiMove on 2019-08-29

Vad kan väl vara godare än ett stort glas (kran)vatten en varm sommardag? Vatten är så klart en nödvändighet och kanske ännu mer så i varma klimat. Frågan är varifrån du ska ta vattnet? Många som besökte Spanien under 60- och 70-talen hörde att kranvattnet inte vara drickbart. Men anledningarna till det dåliga kranvattnet gäller faktiskt inte längre.

water_MiMove

Eftersatt infrastruktur

Innan Spanien gick med i EU 1986, led landet rejält av inbördeskriget som rasat under flera år. Infrastrukturen liksom investeringarna i desamma var eftersatta och kvaliteten både på ledningar och vattnet var dålig.

Mellan 1986 och 2008 mottog Spanien 21 miljarder Euro till infrastruktur gällande vatten i landet. Och idag har Spanien några av de mest avancerade allmänna systemen för vattenrening och avlopp i världen.

Men, eftersom turisterna inte drack kranvattnet slutade även spanjorerna att göra det när deras ekonomiska situation förbättrades. De började också välja att köpa vatten på flaska trots att de tidigare druckit kranvatten. Så, i takt med att vattenkvaliteten blivit allt bättre i Spanien har försäljningen av vatten på flaska ökat. Mängden vatten på flaska har skjutit i höjden och ser bara ut att öka. Och största delen av vattnet som köps på flaska konsumeras hemma. Däremot har siffran för återvinning av till exempel gamla vattenflaskor av plast inte ändrats sedan 2010.

water_MiMove

Kranvatten eller på flaska?

Hur kommer det sig då att både turister och den inhemska befolkningen föredrar att köpa vatten istället för att använda vattnet direkt ur kranen. En del tycker helt enkelt inte om smaken. Man använder klor för att sterilisera kranvattnet i Spanien vilket kan resultera i en eftersmak en del inte tycker om. Många säger dock att de vänjer sig vid smaken efter ett tag. Det är även stora regionala skillnader vad gäller vattenkvaliteten i Spanien.

Under 2018 fanns den bästa vattenkvaliteten på platser som till exempel Burgos, San Sebastian och Madrid. Och den sämsta vattenkvaliteten fanns i Palma på Mallorca, i Barcelona och Huelva.

water_MiMove

Vill du veta hur det står till med vattenkvaliteten i ditt område räcker det oftast med en enkel sökning på nätet. Om du skriver in staden + water quality på Google brukar det komma träffar med information om hur det står till med vattnet i området. I många områden är vattnet fullt med mineraler och kalk vilket kan lägga sig som en tråkig beläggning i hushållsapparaterna om du använder kranvatten till exempel i kaffebryggaren eller vattenkokaren. Kom ihåg att avkalka ofta.

Bra kvalitet på kranvatten

På det hela taget är kranvatten i Spanien i de allra flesta områdena ofarligt att dricka, även om alla kanske inte tycker om smaken. Om du äger en lägenhet eller ett hus i Spanien kan du enkelt installera ett filtersystem som tar bort både eventuell lukt och smak från kranvattnet i huset. Systemen, till exempel det här, är inte särskilt dyra och du kommer spara pengar genom att slippa köpa vatten på flaska. Dessutom är det bättre för miljön samt att du slipper bära tungt.

Om du äger en bostad i Spanien kanske du har slagits av att elräkningen är hög medan vattenräkningen är lägre. Och detta trots att Spanien har så mycket sol som det borde gå att göra billig el av medan det på många ställen är vattenbrist, något som borde höja priset på vatten. Är Spanien upp och nervända landet?

Subventionerat kranvatten

Förklaringen ligger främst i att vattnet regleras av det allmänna och är subventionerat medan elmarknaden är avreglerad och privatiserad. Dessutom har solenergi tidigare beskattats hårt även om det har luckrats upp på senare tid.

Så länge du har en normal vattenförbrukning, dvs du använder vatten för att tvätta, duscha och laga mat brukar vattenkostnaden vara relativt låg. Däremot, går kostnaden snabbt upp om du använder vatten för att bevattna trädgården till exempel och det lönar sig rätt snabbt att använda ett system som återanvänder filtrerat hushållsvatten till trädgården.

water_MiMove

Gott om vatten

Spanien har gott om vatten men tillgången är ojämnt distribuerat över landet. Det är ofta brist på vatten i kustområdena och på öarna. På sina håll är infrastrukturen också fortfarande eftersatt med gamla rör och ledningar. Det är vanligt med vattenläckor.

Men vem vet, kanske det blir det omvända i framtiden; elen blir billigare i takt med att solenergi blir mer i ropet medan vattnet kostar mer? Att dricka vatten från kranen kommer dock förmodligen alltid vara billigare än att köpa vatten på flaska, för att inte tala om att det är bättre för miljön.

water_MiMove

 

 

 

 

MiMove.com verwendet cookies um seinen Nutzern die bestmögliche Erfahrung zu bieten sowie für Marketingaktivitäten und Verhaltensanalysen. MiMove erfüllt die Regeln und Vorschriften der EU in Bezug darauf, wie wir mit personenbezogenen Daten umgehen und wie wir Ihre persönliche Integrität schützen. Durch die Nutzung der MiMove Produkte und -Services, akzeptieren Sie die MiMove-Integritätsrichtlinien. Für weitere Informationen klicken Sie bitte hier. For more information please click here.