Upptäck Spaniens vackra natur

MiMove on 2019-05-31

Spaniens natur är vacker och varierad. Om du tröttnar på att ligga på stranden finns det ju så mycket annat att se och upptäcka.

Natural_Parks_MIMove
Nationalparksområde – Spanien

Cabo de Gata i Almeria

Det finns endast en riktig öken I Europa. Den ligger i Cabo de Gata-Níjars nationalpark i Almeriaregionen. Landskapet är oerhört vackert och kargt. Parken ligger på vulkansand som är mellan 6 – 16 miljoner år gammalt. Landskapet påminner lite om ett månlandskap och det kan bli mycket varmt här. Cabo de Gata nationalpark är något så ovanligt som en del öken och en del skyddat vattenområde. Naturområdet, som ligger i sydöstra delen av Spanien, är Andalusiens största skyddade kustområde. Landskapet är vilt och ligger isolerat och är rik på bergsarter och mineraler.

Bergskedjan Sierra del Cabo de Gata med sin högsta topp El Fraile utgör Spaniens största vulkanstensformation med skarpa veck i vulkanlavan i rött och gult. Vulkanväggen störtar brant ner mot havet vilket skapar gömda grottor och vita sandstränder.

Natural_Parks_MIMove
Bergskedjan Sierra del Cabo de Gata

Utanför kusten ligger flera små öar och det finns stora korallrev fulla med marinliv. Du kan hyra en båt och utforska på egen hand eller hänga med någon av de arrangerade turerna. Och är du i Salinas måste du passa på och titta på flamingona.

Europas enda öken

Klimatet inåt landet är det torraste i hela Europa men mindre än 160 mm regn per år och en medeltemperatur över året som ligger över 19 °C. År 1997 utnämnde UNESCO området till ett Biosfäriskt reservat och 2001 inkluderades området i vad som kallas för speciellt skyddade områden av betydelse vid Medelhavet (Specially Protected Areas of Mediterranean Importance).

Namnet Cabo de Gata kommer sannolikt från ädelstenen agat som bröts i området tidigare.

Innan natturområdet hamnade under statens beskydd har det funnits flera framgångsrika privata initiativ att skydda området mot storslagna byggplaner och det saknas fortfarande höga byggnader och stora komplex i området.

Däremot finns det mängder av övergivna byggnader runt omkring reservatet. Kanske är det den bistra verkligheten att det har varit svårt att överleva på jordbruk som gjort att människor övergivit sina hem?

Mellan orterna Mojacar och Carboneras, precis där naturområdet börjar i nordväst står ett ofärdigt hotellbygge. Tanken var att det skulle bli ett prestigehotell byggd på en bergssida ner mot havet men det blev aldrig klart. Idag är det tomt och lyftkranarna som fortfarande står kvar vittnar om att byggjobbarna bara tog sitt pick och pack och lämnade mitt i arbetet. Rykten säger att byggföretaget saknade tillstånd när de började bygga. Och nu är det oklart varför det ännu inte är rivet.

Natural_Parks_MIMove
Los Escullos

Cabo de Gata erbjuder fantastiskt fina snorklingsmöjligheter. Grottorna och undervattensmiljön vid Los Escullos är lite extra vackra och har blivit ett favorittillhåll för dykare. Vattenkvaliteten, faunan och floran är något av det finaste som finns.

I Indy’s fotspår

Många menar att Playa del Mónsul är den bästa stranden i Spanien. Regissören av Indiana Jones filmerna blev så betagen av stranden att han bestämde sig för att använda den i filmen “Det sista korståget”. Det är på den stranden som Sean Connery (Indiana Jones pappa i filmen) skrämmer en flock måsar med ett paraply för att tvinga ner ett tyskt flygplan.

Natural Parks
Flock av fiskmåsar

Det är dock inte endast stranden som figurerar i filmen, de gamla guldgruvorna spelar också en viktig roll. De gamla järn- och guldgruvorna i och runt Rodalquilar är intressanta bara som de är men det är lite extra kul om du också har sett filmen.

Det finns hundratals gruvor, tunnlar och utgrävningsområden. Några av gruvschakten är 200 meter djupa och man ska vara försiktig när man besöker gruvorna. Om du inte är en van gruvbesökare rekommenderas att följa med på en av de arrangerade geologiska turerna istället.

Delar av Indiana Jones film-set finns fortfarande på plats med gamla kulisser och påsar med gips som ligger överallt. Däremot finns det ingen som ser efter det som är kvarlämnat och mycket har ramlat ihop och rivits under åren. Besökare uppmanas att vara försiktiga när de utforskar gruvgångarna på egen hand.

Området har använts i många filmer, kanske framför allt under 60-talet. Till exempel i filmerna “För några få dollar mer” (1965), “Den gode, den onde och den fule” (1966) och “Lawrence av Arabien” (1962) som filmades där.

Natural Parks
Ökenlandskap

En trevlig utflykt är att rida genom det spännande ökenlandskapet och ner till havet för att galoppera på stranden.

Vulkanparken Timanfaya på Lanzarote

Natural Parks
Timanfaya – Lanzarote

Vulkanlandskap utgörs av spännande natur. Precis som att Cabo de Gata naturområde ligger på vulkansand gör även Timanfaya på kanarieön Lanzarote det. Timanfaya är en nationalpark som också är en av huvudattraktionerna på ön.

Det skyddade vulkanområdet är en mycket ovanlig syn med mjuka sandlika stenar sida vid sida om stora stenblock med skarpa konturer där det finns väldigt lite växtlighet.

Under perioden mellan 1730-1736 uppmättes den största aktiviteten. Fler än 100 vulkaner var aktiva och deras utbrott förstörde stora delar av ön. Även idag pågår viss aktivitet och man kan faktiskt se hettan precis under jordskorpan i två experiment som utförs vid restaurang El Diablo med en gejser och en eldstad. Antingen slängs vatten i hålet och gejsern svarar med att förånga vattnet eller så lägger man en torr gren på eldstaden så att den fattar eld av den hetta som kommer från underjorden.

Nationalparken är en av huvuddelarna av Lanzarotes biosfärsreservat som etablerades av UNESCO 1993.

Natural Parks
Vulkanområde på Lanzarote

Om du vill besöka och utforska området måste du antingen vara med på en av bussturerna eller vandringsturerna. Man får inte vandra eller köra själv. Restriktionerna är till för att skydda den unika miljön men också av säkerhetsskäl. Vulkanskorpan är väldigt skör och kan gå söner under fötterna på en och det kan vara mycket farligt – framför allt om det är ett tomrum eller en tunnel under skorpan.

Boka buss- eller vandringstur

Det arrangeras fler bussturer än vandringsturer under en vanlig vecka, så vill du vara med och vandra är det bra att boka tidigt. Det kan självklart bli väldigt hett och det är rekommenderat att man tar med vatten och något att skydda huvudet från solen med. Vandringarna är inte helt enkla. Det finns ingenting att köpa på vägen och det erbjuds knappt några pauser, så tänk gärna på det när du funderar på vilken tur du ska välja.

Något annat att tänka på är var solen står på himlen när du hänger med på en tur. Om du har solen mot dig kommer vulkanerna på avstånd se helt svarta ut medan om du har solen i ryggen har du möjlighet att se alla färgerna i sanden och på klipporna. Dina bilder kommer bli mycket finare!

naturligt vulkanområde på Tenerifa
Vulkanområde på Lanzarote

Runt omkring nationalparken ligger naturreservatet Los Volcanes. Där kan du titta på ännu fler vulkaner och fördelen med det området är att du kan ströva på egen hand om du vill.

Ordesa y Monte Perdido nationalpark 

I Aragón i Pyrenéerna i norra Spanien hittar vi nästa område; Ordesa y Monte Perdiodo nationalpark. Det har varit en nationalpark här sedan 1918 men området utökades 1982 till att inkludera hela regionen. Sedan 1997 ingår området i Ordesa – Viñamalas biosfärreservat och samma år togs det med på listan över världsarv.

Natural_Parks_MIMove
Hiking at Ordesa y Monte Perdido National Park

Om de två tidigare naturområdena karaktäriserades av karga landskap har den här nationalparken istället grönska i överflöd. Beroende på hur högt du tar dig kommer du finna olika typer av träd och buskar. På de lägre höjderna finns det stora skogar med ek, björk, en, pilträd och ask. När du rör dig uppåt kommer du kunna se bergsenar och buxbom. Edelweiss-blomman är nationalparkens symbol.

Natural_Parks_MIMove
Vattenfall i Ordesa y Monte Perdido National Park

De är inte lätta att få syn på men om du har tur kan du få syn på Pyreneisk stenget, vildsvin och en sorts mullvad som delvis lever i vatten. Fåglar är kanske lättare att få syn på och du kan hålla utkik efter örn, gam, hök och uggla.

Det finns många charmiga ställen att övernatta på och det är att rekommendera att man bokar i förväg så att du vet var du kan tillbringa natten. Eftersom det är norra Spanien och på hög höjd kan vädret och temperaturen ändras snabbt, det kan vara både mycket kallt och varmt under samma dag. Bra förberedelser och planering är nyckeln till en skön vandring. Området är 156 kvadratkilometer så du kan utforska området under många dagar utan att lämna det.

natural park
Ordesa y Monte Perdido National Park

Estrecho naturområde i Tarifa

Det skyddade naturområde som ligger längst söderut i Europa är Parque Natural del Estrecho, i Estrecho naturområde i Tarifa. Det skapades 2003 och sträcker sig från Cabo de Gracia i väst till Punte del Carnero österut.

natural park tarifa
Utanför Tarifa – Estrecho

Området består av två olika hav som möts vid Gibraltar sund. På den västra sidan ligger Atlanten och på den östra sidan Medelhavet. I områdets marina del har fler än 1900 arter av fauna och flora upptäckts.

kitesurf
Kitesufring i Gibraltar sund

Kuststräckan är berömd för sina starka vindar, Levante (östlig vind) och Poniente (västlig vind), vilket gör att området lämpar sig väldigt väl för t ex kitesurfing och vindsurfing. Det gör dock också att det ibland inte är så skönt att solbada på stranden då vindarna ofta piskar upp sanden på en.

fyr Tarifa
Fyr i Tarifa

Flyttfåglar planerar sin flytt

Naturområdet är ett utmärkt ställe för fågelskådning eftersom det ligger under huvudstråket som flyttfåglarna väljer på sin väg från Europa till Afrika. Eftersom Gibraltar sund är den smalaste delen mellan Spanien och Afrika flyger det cirka 300 miljoner flyttfåglar av ca 350 olika arter över vattnet där varje år.

60 procent av Europas rovfåglar passerar här och i stort sett alla storkfåglar. Dessutom passerar här ca 400 000 svalor.

flyttfåglar
Flyttfåglar flyger över Gibraltars sund

I naturområdet finns det ungefär 30 grottor, flera med grottmålningar och det finns också flera vakttorn längs med kusten. Eftersom att vädret gör sitt med starka vindar och havsströmmar är detta ett område med många skeppsvrak.

Havsområdet är svåråtkomligt på grund av de starka underhavsströmmarna och det betyder att det i stora delar fortfarande är helt oförstört av människor.

I havet utanför simmar både delfiner och valar. I Tarifa finns det flera företag som organiserar båtturer för att se valar och delfiner.

Natural_Parks_MIMove
Simmande delfiner i Gibraltars sund

Spaniens natur erbjuder mycket variation och vackra platser!

Vilka av dessa magiska naturområden vill du besöka?